Wstęp: Dlaczego kreatyna może być korzystna dla biegaczy? Kreatyna jest […]
Data aktualizacji 03.04.2023
Przeczytasz w 8 minut
Na galaretki jest miejsce w diecie każdego sportowca — szczególnie tego, który uprawia dyscypliny obciążające stawy, a do takich aktywności należy bieganie. Dlaczego biegacz powinien sięgnąć po roztrzęsione deserki? Dowiedz się i poznaj 8 pomysłów na desery z galaretki, które smakują wybornie, a do tego wspierają zdrowie. Słodkie, zdrowe, proste w przygotowaniu — doskonała kombinacja, prawda?
Według naukowców spożywanie białka kolagenowego obecnego w żelatynie może znacznie poprawiać regenerację stawów. Mówi się o 10 gramach żelatyny dziennie (2 łyżeczki) – już tyle wystarczy, by wzmocnić stawy. W żelatynie jest bowiem duża zawartość aminokwasów potrzebnych do syntezowania kolagenu w ludzkim organizmie — a to właśnie kolagen buduje stawy. Więcej kolagenowych aminokwasów = więcej materiału budulcowego.
Badania nad tym zagadnieniem wciąż trwają. Być może w przyszłości okaże się, że przeceniliśmy właściwości żelatyny, a jedzenie jej nie robi większego wrażenia na stawach. W najgorszym wypadku żelatyna po prostu nic Ci nie da, a wyłącznie zjesz sobie pyszny deser.
Warto włączyć żelatynę do jadłospisu dla potencjalnych korzyści, bo nic nie ryzykujesz, a jeśli białko kolagenowe rzeczywiście dopieści Twoje stawy, zmniejszysz ryzyko kontuzji. Zero ryzyka i możliwe spore benefity.
Poza tym, w naszych deserach znajdziesz więcej dobroci, niż samo kolagenowe białko. Teraz już wiesz, dlaczego nazwaliśmy je ,,smakołykami dla ciała i duszy” 😉
Używanie do deserów sklepowych galaretek nie jest dobrym wyborem, gdy zależy Ci na korzystnym wpływie na zdrowie. W gotowych galaretkach jest niewiele żelatyny, a za to cała masa barwników, regulatorów kwasowości i cukru.
Żeby Twoje desery z galaretki dostarczały samych dobroczynnych składników odzywczych, zrób galaretkę samodzielnie. To bardzo proste.
Rozpuszczona żelatyna + płyn + trochę czasu na ostygnięcie. Pracy jest niewiele mniej, niż rozrabiając sklepową galaretkę, a walory smakowe i zdrowotne nie do porównania.
Jeśli unikasz produktów odzwierzęcych, zamiast żelatyny możesz wykorzystać agar. Używa się go tak samo, jak klasycznej żelatyny — rozpuścić, wymieszać, odstawić. Wystarczy 1 łyżeczka agaru na 250 ml płynu.
Agar to naturalna substancja pozyskiwana z glonów. Jest całkowicie bezpiecznym, bezwonnym, bezbarwnym roślinnym zamiennikiem żelatyny i daje dokładnie taki sam kulinarny efekt. Co jednak ważne — agar nie dostarcza tak wartościowego białka, jak żelatyna. Przygotowany na nim deser będzie odrobinę mniej odżywczy dla Twojego ciała. Odpada możliwość potencjalnego wzmacniania stawów, ale nadrobimy to resztą składników!
Przejdźmy wreszcie do pomysłów na desery z galaretki — oto 8 smakowitych propozycji!
Zacznijmy od czegoś superprostego — galaretka na świeżo wyciskanym soku pomarańczowym bez dodatku cukru. Najlepiej wycisnąć go samodzielnie z dojrzałych owoców. Wlej sok wymieszany z rozpuszczoną żelatyną do szklanki. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodaj kawałki pomarańczy.
Po całkowitym stężeniu galaretki połóż na wierzchu lekko posłodzony jogurt naturalny typu skyr — dostarczy Ci białka. Dla czystej przyjemności dopełnij deser ulubionym ciasteczkiem.
Dlaczego właśnie pomarańcze? Bo cytrusy są dobrym źródłem witaminy C. Witamina C bierze bezpośredni udział w wytwarzaniu kolagenu, dlatego spożywanie jej w towarzystwie żelatyny może spotęgować wzmacniający efekt deseru.
Pomysł na ciasto bez pieczenia, w sam raz na ciepłe dni. W lecie nikt nie pogardzi ciastem z mleka 3,2% i kolorowych, chłodnych galaretek. Możesz użyć mleka o niższym procencie tłuszczu — wtedy deser będzie miał więcej białka i mniej kalorii — ale ta odrobina tłuszczyku dodaje deserowi więcej smaku.
Mleko ścinamy żelatyną – 2 łyżeczki na szklankę, czyli trochę więcej niż do galaretek, by uzyskać jak najtwardszą konsystencję (spokojnie, żelatyny nie da się przedawkować ;)). Do zrobienia galaretek użyj soków owocowych, które akurat masz pod ręką. Im intensywniejsze barwy, tym efektowniejszy rezultat, więc szalej.
Jak osiągnąć ten interesujący efekt wizualny? Bardzo prosto — myk polega na tym, by pokrojone w kostkę kolorowe galaretki wrzucić do tężejącego mleka.
Zrób galaretki, pokrój je w kostkę. Dodaj do mleka rozpuszczoną żelatynę i przelej biały płyn do tortownicy. Poczekaj kilka minut, aż masa mleczna nabierze twardszej struktury i wtedy umieść w niej kawałki galaretek. Całość odstaw do lodówki.
Najprostsze rozwiązania często są najlepsze — w tym wypadku mowa o żelkach. Jeśli lubisz te słodycze, w markecie złap za kilka paczek żelatyny i… silikonowe foremki do lodu w fajnych kształtach. Do soków dodaj po minimum 2 łyżeczki żelatyny na szklankę, by galaretko-żelki mocno się ścięły.
Sernik na zimno w wersji fit i bardzo wysoko proteinowej. W robieniu spodu, zamiast klasycznej mąki pszennej, wykorzystaj płatki owsiane — kopalnię minerałów i węglowodanów złożonych. Sednem jest chudy twaróg zmieszany z jogurtem naturalnym, ukręcony mikserem na delikatną masę — bomba białkowa. W wierzchu serniczek przykrywa galaretka z soku w Twoim ulubionym smaku — źródło witamin.
Wymieszaj płatki z masłem oraz naturalnym kakao i wyłóż nim tortownicę. Do twarogu z jogurtem dodaj rozpuszczoną żelatynę (1 łyżeczka na 200 gramów masy). Wylej masę na spód i kiedy stężeje, polej całość stygnącą galaretką.
Bardzo prosty deser nie tylko na ochłodę. Kawałek tego owsianego sernika nada się na posiłek przedtreningowy… a drugi na potreningowy! Każdą warstwę serniczka możesz oczywiście posłodzić cukrem lub wybranym słodzikiem.
Jedne z najbardziej polskich ciastek — teraz możesz zrobić je bardzo łatwo w domowej (i większej ;)) wersji.
Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Jajka, mąka, słodzidło — tyle wystarczy, do biszkoptu nie trzeba mleka ani masła. Zamiast mąki pszennej użyj jednak mąki orkiszowej lub gryczanej, bo są znacznie bogatsze w minerały oraz złożone węglowodany. Słodzidłem niech będzie miód, a jeśli tniesz kalorie, erytrytol. 170 stopni z termoobiegiem, około 35 minut.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika przestudź go i pokrój na cienko. Wytnij kółka najzwyklejszą szklanką.
W czasie studzenia przygotuj galaretkę z soku w ulubionym smaku. Gdy biszkoptowe kółeczka wystygną, polej je galaretką — ma to wyglądać tak jak w zwykłych Delicjach.
Galaretka niech zastyga w lodówce, a Ty przejdź do ostatniego rozpuszczania — gorzka czekolada (minimum 80%, taka ma najwięcej magnezu) w kąpieli wodnej. Ostatnim etapem jest polewanie ciasteczek i… cierpliwe czekanie, aż wszystko ostatecznie stężeje w lodówce!
Efekt? Ciastka pełne złożonych węglowodanów (biszkopt na lepszej mące), witamin z owocowego soku i magnezu z gorzkiej czekolady. Samo zdrowie… a jakie pyszne! Zjedz szybko, bo nie ma tutaj konserwantów!
Połączenie galaretki i jogurtu nigdy się nie nudzi. Tym razem wykorzystaj różne soki, najlepiej wielobarwne. Wymieszaj je z żelatyną i przelej do małych miseczek (później pokroisz) lub foremek na lód. Najważniejsze, by uzyskać małe kształty.
Po zastygnięciu zalej różne galaretki jogurtem naturalnym wysokoproteinowym. Ten wizualnie chaotyczny deser to kopalnia smaków, witamin i białka.
Czy istnieje lepszy dodatek do deserów, niż bita śmietana? Tak – domowa bita nie-śmietana. Im mniej sztucznych wspomagaczy, a więcej protein w diecie biegacza, tym lepiej, dlatego warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości i przygotować własną.
Fit zamiennik bitej śmietany można przygotować z ubitych białek jaj. Surowych, dlatego zachęcamy do zaopatrzenia się w białka jaja w butelce w wersji pasteryzowanej.
Inną opcją na bitą nie-śmietanę jest ubite mleko kokosowe. Potrzebujemy stałej pulpy pozostającej w puszcze po odlaniu płynnej części — to tłuszcz kokosowy. Żeby porządnie oddzielił się od płynnej części, mleko należy przez kilka godzin zmrozić. Oddzielony tłuszcz dopraw słodzikiem i ubij przy pomocy miksera.
Galaretkę z soku już potrafisz robić. Gdy zacznie zastygać, wrzuć do niej świeże sezonowe owoce. Po ostudzeniu udekoruj bitą nie-śmietaną.
Kruche ciasto również da się przygotować w zdrowszej wersji. Zastosuj ten sam myk, co przypadku biszkopta pod domowe Delicje. Mąka orkiszowa, owsiana lub pełnoziarnista pszenna. Słodzenie miodem lub słodzikiem zwiększy odżywczość deseru. Bez wielkiej porcji lodowatego masła się nie obejdzie, bo takie kruche jest po prostu najlepsze… ale masło jest okej, wystarczy tylko umiar!
Łap za foremki do tarty i uformuj ciasto. Po upieczeniu (180 stopni, 20 minut, ale zależy od dokładnego przepisu) wystudź i zalej ulubioną galaretką. Owoce i bita nie-śmietana z poprzedniego punktu mile widziane!
Jeśli chcesz, by desery z galaretki miały ciekawe faktury, np. takie prążki jak poniżej, rozejrzyj się w kuchni za nakryciami. Możesz użyć żłobionego talerzyka, foremek do ciasteczek o tym samym kształcie a różnych rozmiarach, czy czegokolwiek co podpowie Ci wyobraźnia.
Desery z galaretką i owocami, jogurtem, czekoladą, twarogiem… Zdecydowanie warto eksperymentować z roztrzęsionymi smakołykami, nie tylko dla zdrowia! Biegnij po żelatynę i zainspiruj się naszymi pomysłami na zdrowe, wartościowe odżywczo deserki. Przydadzą się zwłaszcza w letnich miesiącach — nic tak nie orzeźwia po ostrym treningu, jak galaretkowy puchar pełny witamin.
Mogą Ci się spodobać:
Wstęp: Dlaczego kreatyna może być korzystna dla biegaczy? Kreatyna jest […]
Odkryj zalety robienia zakupów spożywczych w sieci. Poznaj wygodę, oszczędność […]
Faszerowana papryka to danie, które otwiera mnóstwo kulinarnych możliwości. Jej […]
Co jeść po bieganiu, by najlepiej wesprzeć swoje zmęczone ciało? […]
Czy cukier jest zdrowy, a może przeciwnicy słodzenia mają rację […]
Batony energetyczne? Przepisy zgromadzone w tym artykule pozwolą biegaczowi raz […]
Miliony osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, rozważa bieganie – […]
Dieta wegańska dla biegacza – czy to możliwe? Jeszcze kilka […]
Co jeść na redukcji, by przyniosła ona zamierzone rezultaty – […]
Co zamiast kawy, by dodać sobie sił do wysiłku fizycznego […]
Banan przed treningiem to dla części sportowców wręcz rytuał. Po […]
Jak dbać o jelita, by ich dobra kondycja pomogła Ci […]
Co zrobić z bananów – kulinarnych dzieł natury? Przedstawiamy 15 […]
Odwodnienie organizmu grozi każdemu biegaczowi, który jeszcze nie opracował optymalnej […]
Jakie białko wybrać spośród setek propozycji na rynku? Białko w […]
Pomysły na przekąski, które wrzucisz na ząb bez obaw o […]
W jakich produktach jest magnez – szalenie ważny minerał, nie […]
Ile soli dziennie jeść jako osoba aktywna, by nie przesadzić […]
Co najlepiej nawadnia organizm? Wcale nie klasyczna woda! Mimo iż […]
Ochota na słodkie czasem dopada każdego. Nawet prowadzący najzdrowszy tryb […]
Ile kalorii jeść, żeby schudnąć skutecznie i bez męczarni, a […]
Suszone owoce mogą się okazać doskonałą przekąską o każdej porze […]
Trening na czczo wzbudza kontrowersje niezależnie od dyscypliny. Czy jest […]
Jakie suplementy warto brać spośród setek preparatów dostępnych w aptekach? […]
Jak schudnąć bez ćwiczeń – co takie porady robią na […]
Jak schudnąć po 40 urodzinach i później? Czy jak zaczniesz […]
Hemoliza – z pewnością miałeś okazję słyszeć to słowo na […]
Suplementacja omega 3 to gorący temat w dietetyce sportowej. Czy […]
Zdrowe ciastka, które warto włączyć do diety sportowca – zrób […]
Tanie dania mogą być zdrowe, pożywne i smaczne. Dieta sportowca […]