Odkryj zalety robienia zakupów spożywczych w sieci. Poznaj wygodę, oszczędność […]
Artykuł sponsorowany
Data aktualizacji 16.08.2024
Przeczytasz w 3 minut
Faszerowana papryka to danie, które otwiera mnóstwo kulinarnych możliwości. Jej smak doskonale współgra z różnymi składnikami, a ciekawy wygląd po przygotowaniu świetnie prezentuje się na stole. Bez względu na to, czy farsz będzie w prostszej, czy też bardziej wykwintnej wersji – faszerowana papryka zrobi furorę zarówno podana na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu. Czym faszerować paprykę? Oto smaki, które idealnie nadają się do jej nadzienia!
To najprostsza i najchętniej wybierana opcja nadzienia do papryki. Jeśli wykonujecie to danie po raz pierwszy, zacznijcie od najszybszego i niezawodnego farszu, który nie może się nie udać. Ugotowany ryż wystarczy połączyć z mielonym mięsem usmażonym na patelni z cebulką. Dobór przypraw zależy od waszych upodobań, można jednak śmiało sięgnąć po tymianek, oregano, kurkumę i czerwoną paprykę. Zwieńczeniem farszu będzie ułożenie na wierzchu plasterka żółtego sera, który pod wpływem temperatury roztopi się i zapewni dodatkowe walory smakowe. Zamiast ryżu możecie także użyć kaszy kuskus, a smak wzmocnić, dodając przecieru pomidorowego. Tak przygotowane papryki możecie podawać z ulubionymi sosami.
Nie tylko mięso dobrze komponuje się z pieczoną papryką. Jeśli macie ochotę na warzywny obiad, użyjcie do wykonania nadzienia pomidorów, marchewki i pieczarek. Podobnie jak w wersji mięsnej, będziecie także potrzebować ryżu lub kaszy. Świetna będzie kasza bulgur o delikatnym, orzechowym smaku. Jeśli zależy wam na nieco bogatszym zestawie warzyw, możecie także dodać cukinię lub bakłażana. Proces przygotowania jest dokładnie taki sam. Usmażcie warzywa, dodając cebulkę i czosnek, a następnie połączcie je z ugotowaną kaszą. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180°C około godziny. Pod koniec pokruszcie na wierzchu starty żółty ser lub ser feta i zapieczcie.
Marzycie o odrobinie egzotyki na talerzu? Do przyrządzenia meksykańskiego farszu będzie potrzebne mięso mielone oraz mieszanka warzyw, takich jak czerwona fasola, pomidory, kukurydza i papryka jalapeño. Istotny jest także dobór przypraw. Niezastąpione w tym przypadku będą kumin oraz kolendra. Paprykę z nadzieniem po meksykańsku można wykonać także w inny sposób. Należy przygotować marynatę z cebuli, czosnku i papryczki chili, miksując wszystkie składniki, dodać do mięsa i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia podsmażcie mięso z pomidorową passatą i dodajcie ryż oraz pozostałe warzywa. Upieczone papryki podawajcie posypane listkami kolendry i z pastą guacamole.
Jeśli urządzacie przyjęcie lub macie po prostu ochotę na owoce morza, sięgnijcie po krewetki. Ta propozycja nadzienia nie jest zbyt pracochłonna. Wykonuje się je dokładnie w taki sam sposób, czyli łączy ugotowany ryż z podsmażonymi krewetkami. To oczywiście najprostsza wersja, ponieważ przepis ten można dowolnie modyfikować. Kolorowe papryki nie tylko podkreślą smak tego dania, ale i wzmocnią efekty wizualne. Warto zatem także dodać je do farszu. Poza tym z krewetkami dobrze będą współgrać pieczarki i szpinak. Można także dodać jajko i szczypiorek. Uniwersalność papryki pozwala na dużą swobodę w doborze dodatków. Warto zatem poeksperymentować, aby znaleźć unikalny dla swojego podniebienia smak.
Kojarzone z greckimi specjałami oliwki i ser feta można również wykorzystać do farszu. Dodajcie do tego suszone pomidory i posiekaną bazylię, a już niedługo poczujecie aromat przywodzący na myśl grecką tawernę. Do farszu będzie także potrzebna kasza kuskus, którą należy zalać wcześniej gorącym bulionem. Po przełożeniu nadzienia do połówek papryki udekorujcie je orzeszkami pinii.
Niezależnie od tego, na jaki rodzaj farszu się zdecydujecie, papryka ułożona na półmiskach i przykryta efektownie wyglądającymi czapeczkami z odciętych jej części, będzie nie tylko smacznym, ale i estetycznym daniem. Szukacie inspiracji na szybki i smaczny obiad? Sprawdźcie, jak zrobić paprykę faszerowaną na stronie przepisy.pl i krok po kroku wykonajcie to danie!
Mogą Ci się spodobać:
Odkryj zalety robienia zakupów spożywczych w sieci. Poznaj wygodę, oszczędność […]
Faszerowana papryka to danie, które otwiera mnóstwo kulinarnych możliwości. Jej […]
Co jeść po bieganiu, by najlepiej wesprzeć swoje zmęczone ciało? […]
Czy cukier jest zdrowy, a może przeciwnicy słodzenia mają rację […]
Batony energetyczne? Przepisy zgromadzone w tym artykule pozwolą biegaczowi raz […]
Miliony osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, rozważa bieganie – […]
Dieta wegańska dla biegacza – czy to możliwe? Jeszcze kilka […]
Co jeść na redukcji, by przyniosła ona zamierzone rezultaty – […]
Co zamiast kawy, by dodać sobie sił do wysiłku fizycznego […]
Banan przed treningiem to dla części sportowców wręcz rytuał. Po […]
Jak dbać o jelita, by ich dobra kondycja pomogła Ci […]
Co zrobić z bananów – kulinarnych dzieł natury? Przedstawiamy 15 […]
Odwodnienie organizmu grozi każdemu biegaczowi, który jeszcze nie opracował optymalnej […]
Jakie białko wybrać spośród setek propozycji na rynku? Białko w […]
Pomysły na przekąski, które wrzucisz na ząb bez obaw o […]
W jakich produktach jest magnez – szalenie ważny minerał, nie […]
Ile soli dziennie jeść jako osoba aktywna, by nie przesadzić […]
Co najlepiej nawadnia organizm? Wcale nie klasyczna woda! Mimo iż […]
Ochota na słodkie czasem dopada każdego. Nawet prowadzący najzdrowszy tryb […]
Ile kalorii jeść, żeby schudnąć skutecznie i bez męczarni, a […]
Suszone owoce mogą się okazać doskonałą przekąską o każdej porze […]
Trening na czczo wzbudza kontrowersje niezależnie od dyscypliny. Czy jest […]
Jakie suplementy warto brać spośród setek preparatów dostępnych w aptekach? […]
Jak schudnąć bez ćwiczeń – co takie porady robią na […]
Jak schudnąć po 40 urodzinach i później? Czy jak zaczniesz […]
Hemoliza – z pewnością miałeś okazję słyszeć to słowo na […]
Suplementacja omega 3 to gorący temat w dietetyce sportowej. Czy […]
Zdrowe ciastka, które warto włączyć do diety sportowca – zrób […]
Tanie dania mogą być zdrowe, pożywne i smaczne. Dieta sportowca […]
Z czym makaron, by dodać sobie siły do planowanych ćwiczeń, […]