Co zrobić z bananów? 15 przepisów i 15 dodatkowych inspiracji
Data aktualizacji 10.11.2023
Przeczytasz w 14 minut
Co zrobić z bananów – kulinarnych dzieł natury? Przedstawiamy 15 przepisów na wykorzystanie tego owocu w posiłkach, przekąskach i deserach. Dorzucamy też 15 innych inspiracji na bananowe szaleństwo – łatwo je zrobić na bazie podanych przepisów, lub znaleźć receptury u internetowych mistrzów kulinarnych. Będzie zdrowo i nie tylko zdrowo… ale w diecie biegacza jest miejsce na wszystko, nie tylko czyste michy. W diecie jego najbliższych – bo i oni nie muszą sobie odmawiać bananowych smakołyków – też. Poznaj, testuj, smacznego!
Dlaczego warto jeść banany?
Jeżeli lubisz banany, to zaraz polubisz je jeszcze bardziej. A jeśli nie lubisz – zachęcamy do spróbowania go w naszych propozycjach, żeby jednak się przekonać ;). Jest do czego – to naprawdę genialny owoc.
Banany:
dostarczają solidnej dawki szybkoprzyswajalnch węglowodanów, co czyni je świetną przekąską przed treningiem oraz elementem rozbudzającego śniadania,
włączenie bananów do posiłku potreningowego pomoże w sprawnej odbudowie glikogenu mięśniowego,
zawierają sporo potasu (ok. 360 mg/100g owocu, średni banan to ok. 420 mg potasu, dzienna norma 2000-3000 mg), toteż pomagają wyregulować gospodarkę wodno-elektrolitową,
są przyjazne dla jelit, wspomagają naturalną mikroflorę,
zawierają zadowalającą ilość błonnika (ok. 2g/100g owocu),
to bomba bioaktywnych związków
są tanie, w polskich sklepach cały rok trwa na nie sezon – taki mamy klimat gospodarczy.
Świetny owoc przedtreningowy i potreningowy, więc biegaczowi nie zabraknie okazji do testowania co można zrobić z bananów. Wśród nie-biegaczy to też jeden z bardziej lubianych owoców – nic dziwnego, bo jego słodkość przekonuje nawet małych niejadków. A więc, oto 15 pomysłów z konkretnymi przepisami. Na końcu 15 dodatkowych inspiracji – albo bardzo prostych, niewymagających przepisu, albo takich, do których sami (niestety!) jeszcze nie dopracowaliśmy receptur.
Uwaga – kilka placków w różnej wersji – bo to po prostu złoty owoc do wszystkich placuszkowych posiłków 😉 Gdy myślimy o tym, co zrobić z bananów, właśnie one od razu przychodzą nam do głowy.
1 – Najprostsze bananowe placuszki
Bananowe placki to śniadaniowy hit – nic dziwnego, kto próbował, ten wie. Stawiają na nogi porcją cukru, poprawiają humor świetnym smakiem, a przygotowanie ich to kwestia kilku minut.
Ważne, by użyć mocno dojrzałego banana. Takie są najsłodsze. Obędzie się nawet bez dodawania erytrolu (zdrowy zamiennik cukru), choć oczywiście jeśli stwierdzisz, że jest dla Ciebie za mało słodko, placuszki możesz erytrolem posypać, a na przyszłość dodawać go do ciasta.
Składniki na 4-6 placków:
1 dojrzały banan
30 g płatków owsianych błyskawicznych
20 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
1 jajko
na oko dowolnego mleka
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej,
minimalna ilość oleju rzepakowego do smażenia, można pominąć jeśli Twoja patelnia nie przywiera
Dodać płatki owsiane, mąkę, sodę, sól. Chlusnąć mlekiem, żeby wyszło gładkie, ale gęste ciasto (jak na racuchy). Wymieszać do połączenia składników.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i dodać odrobinę oleju. Nakładać porcje ciasta na patelnię i smażyć na wolnym ogniu z każdej strony, aż placki się zarumienią.
Podawać z wysokobiałkowym jogurtem, twarogiem, serkiem wiejskim, batonikiem proteinowym.
Kiedy jeść takie placki? Polecamy na śniadanie oraz przed treningiem – są lekkie, a energetyczne. Wśród dodatków powinno się znaleźć coś wysokoproteinowego.
2 – Co można zrobić z bananów na klasyczny poczęstunek? Chlebek!
Chlebek bananowy to oczywiste zastosowanie dojrzałych owoców. Proponujemy wykorzystać masło orzechowe – źródłlo zdrowego tłuszczu, minerałów i witamin. Płatki owsiane dostarczą błonnika oraz węglowodanów złożonych. Kawałek takiego chlebka przed i po treningu to solidna przekąska.
Składniki:
3 dojrzałe banany (jednego przekrój wzdłuż, do ciasta idą dwa)
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany rozgnieść widelcem. Masło orzechowe podtopić do półpłynnej konsystencji..
Białka jaj ubić, wymieszać z żółtkami. Dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch położyć połówki banana i piec przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Podawaj z dżemem, jogurtem naturalnym, jogurtem proteinowym, twarogiem, ciepłym mlekiem.
3 – Co zrobić z bananów na zimno? Lody własnej produkcji
Lody bez glutenu, bez laktozy, całkiem wegańskie – możesz nimi poczęstować każdego ;). Przygotowanie jest banalnie proste.
Dojrzałego banana pokrój na plasterki o grubości ok. 1 centymetra.
Rozłóż plasterki na tacy wyłożonej folią spożywczą, tak żeby się nie stykały.
Włóż do zamrażarki. Po kilku godzinach plasterki zblenduj na wysokich obrotach. Im dłużej blendujesz, tym bardziej puszysta konsystencja.
Do lodów możesz wrzucić dowolne dodatki. Polecamy naturalne kakao (dużo magnezu) i wiórki kokosowe (tłuszcze). Świetnie smakuje też z masłem orzechowym, owocami, płatkami migdałowymi.
Opcjonalnie możesz dodać jogurt wysokobiałkowy, np. waniliowy skyr.
4 – Placki bananowe – wersja wysokobiałkowo-kakaowa
Bardzo podobny przepis, ale przyda nam się odżywka białkowa typu WPC lub sproszkowane białko roślinne. My robimy zwykle na WPC, czasem na blendzie sojowo-grochowym, zmiana typu odżywki nieznacznie wpływa na konsystencję placków. Użyj tej, którą masz w domu.
Składniki:
1 duży dojrzały banan
30 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
40 g mąki pszennej
1 łyżka naturalnego kakao
chlust mleka na oko
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
olej do smażenia
opcjonalnie – jajko
Sami nie używamy jajka, bo jemy te placki z masłem orzechowym, więc stąd mamy źródło tłuszczu. Warto je dodać jeżeli jesz z lżejszymi dodatkami – trochę tłuszczu powinno być w każdym posiłku.
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem. Wrzucić do miski wszystko, chlusnąć mlekiem. Wymieszać do połączenia składników.
Rozgrzać naolejowaną patelnię, usmażyć placuszki na wolnym ogniu z każdej strony.
Podawać z owocami, frużeliną, masłem orzechowym, gorzką czekoladą, słodkim sosem.
Te placki są świetnym posiłkiem po treningu – białko odżywi mięśnie, bananowa słodycz uruchomi odnowę glikogenu.
5 – Pieczona owsianka bez jajka, z bananem
Banan dobrze zastępuje jajko w pieczonych owsiankach. Kawałek owsianki dowozi zapas energii na długo.
Składniki:
100 gramów płatków owsianych
2 dojrzałe banany
2 łyżki masła orzechowego
mleko – tyle żeby przykryło całość
całe migdały
ulubione suszone owoce, pokrojone
erytrol – do smaku (spróbuj masy, można bez obaw testować na surowo)
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
miód do polania
Polecamy płatki owsiane błyskawiczne, wtedy owsianka się nie rozpada. Można ja pokroić na kawałeczki i podjadać jak ciastka. Na płatkach górskich ciasto wychodzi większe objętościowo, ale łatwiej się rozlatuje.
Wykonanie:
Wrzuć wszystko do naczynia żaroodpornego. Porządnie wymieszaj, żeby składniki równo się rozłożyły.
Wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz około 40 minut z termoobiegiem. Sprawdzaj metodą suchego patyczka.
Podawaj z wysokobiałkowym jogurtem, serkiem wiejskim lub twarogiem. Możesz też zrobić polewę z odżywki białkowej.
6 – Co zrobić z bananów? Mistrzowski sernik bez cukru
Serniki to ciasta idealne. Nie tylko z racji smaku. To ciasto w sam raz dla sportowca, gdyż zawiera dużo białka, sycące tłuszcze i wysokoenergetyczne węglowodany. W naszej wersji nie używamy cukru. Zastępuje go erytrol, dojrzałe banany także są bardzo słodkie.
opcjonalnie – drugi banan przekrojony na pół, do położenia na wierzchu ciasta
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z twarogiem
Jajka ubić z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecione banany, twaróg i aromat waniliowy. Wymieszać. Do masy wrzucić płatki owsiane, orzechy i wiórki kokosowe. Wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej formy (opcjonalnie – połówki banana na wierzch) i piec przez około 40 minut, 180 stopni, do suchego patyczka.
Podawać z czym chcesz – sernik jest zbilansowany, są w nim wszystkie makroskładniki. Jak dla nas, świeżych owoców nigdy dość 😉
7 – Placki kokosowo-bananowe nadziewane czekoladą
Uwielbiamy te placki! Bardzo energetyczne, pełne węglowodanów, które nie zmarnują się u aktywnego. Za tłuszcz odpowiada olej kokosowy, czekolada oraz olej do smażenia. Podawaj z białkowymi dodatkami.
Składniki:
1 dojrzały banan
80 gramów mąki pszennej (na niej najlepiej wyrasta)
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
chlust mleka
3 łyżeczki erytrolu
2 łyżki wiórków kokosowych
dowolna czekolada po 1 kostce na placek
olej rzepakowy do smażenia
opcjonalnie – 20 g odżywki białkowej typu WPC
Wykonanie:
Wszystkie składniki połącz. Masa musi być gęsta jak ciasto na racuchy nadziewane jabłkami.
Podsmaż z jednej strony, ostrożnie przewróć, podsmaż z drugiej.
Podawaj gorące, żeby czekolada trzymała płynną konsystencję.
Ostrzegamy – uzależniają 😉
8 – Bananowy koktajl potreningowy
Dzięki kremowej konsystencji banan jest dobrą bazą do energetycznych koktajli pitych po treningu. Wrzuć go do blendera razem ze źródłem białka, tłuszczu i węglowodanów złożonych. Jakim?
Zblenduj na gładko, popijaj – uzupełnisz równoześnie kalorie, makroskładniki i nawodnienie.
Opcja – możesz ściąć koktajl żelatyną i zrobić pełnoprawny deser do jedzenia łyżeczką.
9 – Co można zrobić z bananów? Ciastka energetyczne
Kuchnia biegacza bez ciastek? Nie ma mowy! Spróbuj tych zdrowych, słodkich bomb, a nie zabraknie Ci sił w żadnych okolicznościach.
Składniki:
2 dojrzałe banany
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków orkiszowych
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
30 gramów odżywki białkowej
60 gramów masła orzechowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady (min 64%)
garść pestek słonecznika
garść wiórków kokosowych
2 łyżki naturalnego kakao
woda, tak żeby rozrzedzić ciasto, by umożliwiało formowanie
erytrol do smaku (spróbuj masy, wszystkie składniki można jeść na surowo)
Wykonanie:
Rozgnieć banany i wymieszaj z suchymi składnikami. Dodaj trochę wody, tak żeby ciastka się nie sypały i pozwoliły łatwo kształtować.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj małe ciasteczka. Piecz w 180 stopniach, 15-20 minut. Z boku blachy zostaw testowe ciasteczko do podgryzania w ramach sprawdzania konsystencji (dużo zależy od piekarnika).
Możesz manipulować proporcjami, dodawać własne składniki, coś ująć. Zauważ, że w ciastkach nie ma jajek – zastępują je banany. Nie ma też mąki i niczego, co może nie wyjść ;).
10 – Pieczony banan – deserowy game-changer
Dodatek do deserów i słodkich dań – gorący banan upieczony na patelni. Najbardziej lubimy jeść je z goframi z bitą śmietaną oraz naleśnikami z serem.
Naprawdę proste – wystarczy cienko pokroić średnio dojrzałe banany wzdłuż i ułożyć je na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju. Podpiec z obu stron, aż się zarumieni. Jako uzupełnienie – wiórki czekoladowe, masło orzechowe, pokruszone orzechy, kokosowe wiórki, płatki migdałowe. Według uznania!
Smaż na małym ogniu, by nie przywarły. Zamiast oleju możesz użyć masła – nie należy na nim smażyć długo i w wysokiej temperaturze, ale do krótko pieczonych bananów się nada. Wybieraj w miarę wyprostowane banany, wygodniej się je kroi wzdłuż.
11 – Tosty bananowo-orzechowe
Kto lubi tosty na słodko? Pewnie łatwiej spytać, kto nie lubi ;). Oto co można zrobić z bananów – tostowe wypełnienia.
Składniki na jednego tosta:
dwie kromki chleba tostowego pełnoziarnistego,
masło orzechowe do posmarowania według uznania,
banan pokrojony na cienkie plasterki,
rozpuszczona gorzka czekolada do polania
odrobina oleju na patelnię lub masła do posmarowania tosta z zewnątrz
Wykonanie:
Obie kromki posmaruj masłem orzechowym, wyłóż plasterki banana.
Tosta podsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni. Polej czekoladą.
Podawaj z wysokobiałkowym jogurtem lub serkiem wiejskim. Tost powinien być gorący, nabiał chłodny – to daje ciekawy kontrast smakowy.
12 – Naleśniki bardzo bananowe
Jak już wspomnieliśmy, banan dobrze zastępuje jajko w przepisach na słodko, ale i dobrze się z jajkiem komponuje – w tym przepisie nie będziemy więc z niego rezygnować. Wypełnij naleśniki serem twarogowym i polej odrobiną miodu, a stworzysz sycący, wysokobiałkowy posiłek.
Składniki
1 dojrzały banan
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
pół kostki twarogu chudego na farsz
2 łyżeczki erytrolu do ciasta, do farszu ile podpowiada smak,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
miód pszczeli do polewania
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę.
Jajka wbij do miski, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj dokładnie.
Dodaj do ciasta rozgniecione banany i wymieszaj ponownie.
Smaż na wolnym ogniu, do zrumienienia z obu stron.
Posmaruj słodkim twarogiem. Jeżeli będziesz odgrzewać, najlepiej zrobić to na patelni.
13 – Co zrobić z bananów? Pierogi na słodko
Pierogi z truskawkami, śliwkami, jagodami, więc czemu nie z bananem? Polecamy połączyć owoc z serem twarogowym i pokruszonymi orzechami, żeby danie było zbilansowane. Użycie mąki gryczanej do ciasta to zdrowszy wybór – taka mąka ma więcej witamin, minerałów oraz błonnika niż zwykła. Nadaje również wyjątkowy smak całemu daniu.
Składniki na ciasto pierogowe:
250 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżeczki erytrolu
szczypta soli
Składniki na farsz:
2 dojrzałe banany
pół kostki twarogu półtłustego
garść pokruszonych orzechów
erytrol do smaku
Wykonanie:
Do miski przesiej mąkę gryczaną i pszenną. Dodaj jajko i pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Będzie się łatwiej wyrabiać.
Zmiażdż banany, wymieszaj z resztą składników na farsz.
Ciasto cienko rozwałkuj. Wycinaj szklanką, kulka farszu na środek i zaciskaj ciasto na kształt pierogów, tak jak robiła to Twoja mama 😉
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wrzucaj pierogi i gotuj przez 2-3 minuty, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
14 – Kieszonki z ciasta francuskiego
Kieszonki z ciasta francuskiego to ciastka dalekie od bycia fit… ale przecież w życiu nie chodzi tylko o bycie fit ;). Polecamy użyć gorzkiej czekolady. Jeżeli jej nie lubisz, po prostu weź ulubioną. Eksperymentuj z dodatkiem masła orzechowego, musów owocowych i czego podpowie Ci fantazja – ciasto francuskie przyjmie wszystko.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (w marketach są takie z dobrym składem, chyba że chce Ci się robić je samodzielnie – podziwiamy!)
3 dojrzałe banany
100 g gorzkiej czekolady
1 jajko
Wykonanie:
Pokrój ciasto francuskie na kwadraty. Banany pokrój w klastry, czekoladę pokrusz.
Poukładaj banany i czekoladę na środku kwadratów z ciasta. Złóż rogi do środka.
Roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch kieszonek.
Włóż do piekarnika – 180 stopni, około 20 minut do zrumienienia.
Ciastka można podgrzewać w mikrofalówce. Warto podawać z czymś wysokobiałkowym, np. twarogiem, żeby deser był zbilansowany.
15 – Panierowane banany w płatkach kukurydzianych
Ostatni smakołyk do pochrupania! Możesz użyć zwykłych płatków kukurydzianych albo miodowych, (Cornflakes czekoladowe i truskawkowe też się nadają). Ostrzegamy, że ze smakowymi płatkami może być aż za słodko, więc do nich lepiej wybrać mniej dojrzałe banany.
Składniki:
2 banany
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 jajko
1 łyżeczka erytrolu zmielonego na puder
pokruszone orzechy laskowe
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Banany obierz ze skórki i pokrój na plastry wzdłuż.
Płatki kukurydziane wymieszaj z erytrolem i orzeszkami. Zmiażdż płatki na proszek. Roztrzep jajko.
Plastry banana obtaczaj w jajku, a następnie w mieszance płatków kukurydzianych.
Smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor, z obu stron. Odkładaj na talerz pokryty papierowymi ręcznikami, żeby tłuszcz trochę odsiąknął.
15 innych pomysłów na to co można zrobić z bananów
W kuchni warto przetestować bananowo-wytrawne połączenia. Słodkie owoce dobrze komponują się z mięsnymi potrawami. Polecamy także testowanie kolejnych wariantów placków, naleśników i omletów i ciast. Do pracy z bananem naprawdę nie trzeba mieć kulinarnych zdolności, wszystko z nim smakuje super 😉
Ten szalenie funkcjonalny kulinarnie owoc możesz wykorzystać m.in. w takich przysmakach jak:
Latający Jakub – indyk z bananami, danie szwedzkie,
owocowe szaszłyki pieczone na patelni z czekoladą i masłem orzechowym,
wątróbka (z jabłkiem jest dobra, z bananem też!),
makaron z twarogiem, bananami i orzechami,
nadzienie do rogalików kruchych,
muffinki bananowe z wkładem z gorzkiej czekolady,
ciasto marchewkowo-bananowe,
jajecznica na słodko,
nadzienie do knedli (zamiast śliwek),
uzupełnienie brownie z fasoli, zamiast jajka,
banany w czekoladzie, obtoczone orzechami laskowymi.
Mamy nadzieję, że te pomysły na to co zrobić z bananów będą stale dostarczać Ci kulinarnych wrażeń. Eksperymentuj, wykorzystuj ulubione produkty, wciskaj banany do klasycznych dań, by odkrywać je na nowo. Smacznego!
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.