Wstęp: Dlaczego kreatyna może być korzystna dla biegaczy? Kreatyna jest […]
Data aktualizacji 15.01.2024
Przeczytasz w 13 minut
Czy cukier jest zdrowy, a może przeciwnicy słodzenia mają rację nazywając go białą śmiercią? W temacie dietetyki mało co jest zerojedynkowe – tak jest również z kwestią słodzenia. Wyjaśniamy, jaki jest rzeczywisty wpływ cukru na organizm i co do tego ma prowadzony styl życia. Sprawa jest w dużej mierze indywidualna, ale znajdzie się także kilka uniwersalnych zasad do polecenia każdemu.
Na początku zastanówmy się, co dokładnie robi dostarczenie porcji cukru organizmowi. Te informacje będą Ci potrzebne, by dokładnie zrozumieć wpływ cukru, tłumaczony w dalszej części.
Bierzesz do ust coś słodkiego i w tym momencie:
Tak (oczywiście w sporym uproszczeniu) działa operowanie dostarczonym cukrem. Jak widzisz, ludzki organizm jest naturalnie przystosowany do przyjmowania i wykorzystywania cukrów. Mnogość mechanizmów działających jak wnętrze szwajcarskiego zegarka nie pozostawia wątpliwości.
Druga rzecz do koniecznego wyjaśnienia – rodzaje cukru. Najważniejsze jest to, że dzielimy je na:
Różnica praktyczna – po dużej dawce cukrów prostych dostaniesz energetycznego kopa na krótki czas, po 1h znowu będziesz głodny. Po złożonych będziesz miał energię dłużej, szykują się 3-4h bez uczucia głodu. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna się opierać na węglowodanach złożonych, a te proste trzeba ograniczyć.
Podstawy wyjaśnione – przejdźmy do meritum.
Ani zdrowy, ani niezdrowy. Po prostu jest. Źródło energii, makroskładnik jak każdy. Zarówno cukry proste jak i złożone przydają się organizmowi.
Problem polega na tym, że świat jest przesłodzony. Przeciętny człowiek dawkuje sobie NADMIAR CUKRÓW PROSTYCH. I problemem jest słowo nadmiar. Dawka czyni truciznę. Jeśli zaczniesz jeść za dużo białka, też dorobisz się problemów. Cukier w nadmiarze jest białą śmiercią, ale twaróg też mógłby być.
Organizm szczególnie lubi cukry proste, bo nie wymagają od niego kombinowania z trawieniem. Szybka dawka energii – z jego perspektywy wspaniałe. Ewolucja sprawiła, że właśnie dlatego cukier prosty bardzo nam smakuje. Ciało zachęca człowieka do napchania się cukrem, bo dzięki niemu będzie miał siłę do polowania, walki i przetrwania. No właśnie – ewolucja nie nadążyła za światem, wciąż chce, byśmy jedli jak wojownicy, o czym piszemy dalej.
Organizm lubi cukier, cukier nam smakuje, a więc dodanie go do produktu spożywczego to najprostszy sposób, by każdemu posmakował bardziej. 90% winy spokojnie można zwalić na współczesnych producentów żywności.
Jak już wiesz, organizm żywo reaguje na spożycie cukru. Uwalnia nawet hormony odpowiedzialne za poprawę humoru. Układ nagrody szaleje, bo zaspokojono potrzebę doładowania energii. Teraz można iść hasać z dzidą za mamutem, by dobrze spożytkować doładowanie.
Jednakże mamut się nie pojawia. Cukier we krwi spada, hormony wracają do poprzedniego poziomu. Chcemy znowu je doładować, znowu poczuć się wesoło. Otwieramy kolejnego batonika. Znowu na chwilę pobudzamy układ nagrody.
Podając za Wikipedią:
Układ nagrody, ośrodek nagrody, ośrodek przyjemności – zbiór struktur mózgowych związanych z motywacją i kontrolą zachowania. Ewolucyjnie, mechanizm ten wykształcił się, aby zwiększać prawdopodobieństwo zachowań potencjalnie korzystnych dla organizmu.
Układ nagrody jest pobudzany także przez alkohol i narkotyki. To, co stymuluje, dodaje energii. I cukier tak samo jak one potrafi potężnie uzależnić.
Ludzki mózg wciąz kieruje się tym, że wysokoenergetyczne jedzenie jest potencjalnie korzystne dla organizmu potrzebującego energii do przetrwania w dziczy, więc zachęca człowieka do pochłaniania go. Jeszcze nie ogarnął, że w XXI wieku magazynowanie energii nie jest potrzebne, bo mamy żywności pod dostatkiem.
Nie pomaga fakt, że od dziecka jestesmy nauczeni do kojarzenia słodyczy z czymś dobrym. Dostajemy je na urodziny, pieczemy ciasteczka na święta, chodzimy na ciastko z koleżanką, a mama zabiera dziecko na lody gdy dostanie dobre oceny. Z kolei pocieszanie się jedzeniem zostało całkowicie znormalizowane w społeczeństwie i kulturze. Kto nie widział zrozpaczonej bohaterki komedii romantycznej zajadącej się kubełkiem lodów po zawodzie miłosnym?
A więc nie dość, że cukru jest pełno w produktach spożywczych, to jeszcze mamy skłonność do uzależniania się od niego. Kojarzenie go z czymś dobrym jest zakorzenione w kulturze i znormalizowane. I bęc – epidemia otyłości kręci się w najlepsze. Biorąc pod uwagę słabości ludzkiego umysłu, to czy cukier jest zdrowy nie pozostawia wątpliwości… ale czy na pewno problem leży w samym cukrze?
Aktywni ludzie jedzą bardzo dużo węglowodanów. Nie tylko tych dobrych węglowodanów złożonych. Tankują również sporo cukru prostego, zwłaszcza w porze okołotreningowej. Banany, batoniki z miodem, kanapki z Nutellą. Nie boją się słodkich rzeczy, a mimo tego ich ciała mają się świetnie.
Pamiętasz jak wspomnieliśmy o hasaniu z dzidą za mamutem dzięki energii z cukru? Trening jest mamutem.
Marek-biegacz zjada Snickersa. Doładowuje energię, stymuluje układ nagrody. Idzie na trening. Spala kalorie, a humor zaczynają mu poprawiać treningowe hormony. Adrenalina, kortyzol, dopamina – one przejmują kontrolę i sprawiają, że w czasie wysiłku, gdy Marek już zużyje cukrową energię, nie zaczyna fantazjować o kolejnym Snickersie. Utrzymuje dobry nastrój, wysoki poziom energii.
W domu obok Andrzej-kanapowiec też zjada Snickersa. Poprawia mu to nastrój podczas oglądania filmu. Niestety, cukry proste nie zostały stworzone do tego, by siedzieć po zjedzeniu ich. Snickers stymuluje układ nagrody Andrzeja, ale potem nie następuje żaden inny stymulator, który przejąłby rolę poprawiacza nastroju i odwracacza uwagi od apetytu. Mózg zaczyna szybko szukać kolejnego stymulatora ośrodka nagrody i znajduje go w szafce ze słodyczami.
Podsumowując: u osób łączących wyższe spożycie cukru z aktywnością fizyczną, nie ma zdrowotnie negatywnych skutków. Zużywają one cukier tak, jak należy. Z kolei u tych, którzy się nie ruszają, a jedzą dużo węglowodanów prostych, łatwo utracić kontrolę nad cukrem i poddać się jego narkotyzującym właściwościom jako głównemu stymulatorowi. W dodatku, bez aktywności fizycznej nie mają jak spalić nadmiaru kalorii, więc ryzyko nadwagi drastycznie wzrasta.
Wiesz już jak działa cukier – więc wiesz także, czemu tak łatwo doprowadzić do wzrostu masy ciała, gdy się w niego wpadnie. Niekończąca sie stymulacja ośrodka nagrody przy pomocy pysznych produktów to prosta droga do nadwagi i otyłości, a potem dziesiątek związanych z nimi chorób.
Do kompletu z nadmiarem kalorii, wysokocukrowa dieta idzie w parze z ciągłymi wyrzutami insuliny. Ciągle wysoka insulina + nadwaga = prosta droga do insulinooporności, a w konsekwencji nawet cukrzycy. Trzeba przy tym zaznaczyć, że jedzenie cukru samo w sobie nie powoduje cukrzycy ani insulinooporności. To dopiero konsekwencja wzrostu masy ciała i jeszcze kilku czynników, w tym wieku czy predyspozycji genetycznych.
Wpływ cukru na organizm to także sfera psychiczna. Uzależnienie od żywności uwielbianej przez mózg może dosłownie zrujnować życie. Jeżeli dojdzie do etapu, na którym człowiek nie jest w stanie odmówić sobie słodkości, to temat dla terapeuty – nawet na długie lata pracy.
To, gdzie leży granica w nadmiarze zależy od prowadzonego stylu życia. Osoby aktywne stale zużywają dostarczony cukier i kalorie, więc też mogą sobie pozwolić na więcej. Mają inne bodźce hormonalne poza jedzeniem oraz zależy im na dobrej kondycji, toteż jest u nich mniejsze ryzyko uzależnienia.
Cukier nie jest niezdrowy – to człowiek je go w niezdrowych ilościach, w niezdrowy sposób. Według zaleceń WHO, dla zdrowia warto ograniczyć spożycie cukru prostego do maksymalnie 10% dziennej kaloryczności diety. To daje przeciętnie 9-12 łyżeczek dziennie. Przeciętny człowiek niezwracający specjalnej uwagi na żywienie przekracza tę ilość przynajmniej dwukrotnie.
By żyć w zdrowych relacjach z cukrem:
Wyjaśnijmy jeden z mitów.
Powszechnie przyjmuje się, że mózg nie może żyć bez glukozy. Ten organ zużywa około 25% całkowitej glukozy, stanowiącej koło 60% jego zasobów energetycznych.
W twierdzeniu, że cukier jest mózgowi niezbędny, istnieje pewna nieścisłość. Mózg potrzebuje paliwa. Glukoza jest paliwem, do którego mózg przywykł przez całe Twoje życie. Jednakże, jeżeli odetniesz organizmowi dostęp do cukru z żywności, zacznie radzić sobie w inny sposób. Mówi Ci coś pojęcie ciała ketonowe?
Ciała ketonowe to produkty metabolizowania tłuszczów. W razie dietetycznej konieczności mogą być wykorzystywane przez mózg jako paliwo. Dzięki ciałom ketonowym ludzie mogą być na popularnej w ostatnich latach diecie ketogenicznej (prawie całkowicie eliminującej węglowodany) i dobrze się czuć. Jeżeli jakimś cudem zabraknie jeszcze ciał ketonowych, mózg nauczy się czerpać energię z białek – da się przemienić białkowe aminokwasy na źródło energii. Organizm nieprędko się poddaje.
Podsumowując: glukoza to materiał energetyczny preferowany przez mózg, ale w razie braku dostępu do węglowodanów da się ją zastąpić innym paliwem. Tak więc, dostarczanie stricte cukru nie jest niezbędne do życia.
Skoro to, czy cukier jest zdrowy nie jest kwestią zero-jedynkową, a da się bez niego żyć, może warto profilaktycznie z niego zrezygnować? Cóż – cukier znajduje się w wielu zdrowych produktach. Jest także preferowanym paliwem dla mięśni, więc trenujący chwalą sobie dietę z wysoką ilością węglowodanów.
W niektórych jednostkach chorobowych lekarze wprowadzają dietoterapię ketogeniczną. Podkreslamy – w jednostkach chorobowych. Zdrowe osoby decydujące się przejść na tę dietę odstępują od powszechnie przyjętych zasad żywienia na własną odpowiedzialność (czy mogą mieć rację to temat na inny artykuł).
Dla zdrowego, aktywnego człowieka, według aktualnej wiedzy całkowita rezygnacja z węglowodanów złożonych nie przynosi wymiernych korzyści. Rezygnacja z cukrów prostych także nie jest niezbędna – ba, owoce warto jeść, bo to obok warzyw najlepsze źródło witamin. Wykluczenie z diety wszystkich cukrów może wręcz prowadzić do niedoborów pokarmowych.
Z pewnością jednak na zdrowie wyjdzie rezygnacja z cukru zawartego w wysokoprzetworzonej żywności. Przesłodzona, przesolona, bez witamin, gwałtownie podnosząca cukier, przez co rozchwiewająca apetyt. Szybka energia to jedyna rzecz, jaką może z niej wyciągnąć ciało. Istnieje wystarczająco dużo wartościowych odżywczo źródeł węglowodanów, by nie musieć wspomagać się śmieciowym jedzeniem.
Rozlegle wytłumaczyliśmy wpływ cukru na organizm, czas więc zebrać wszystko do kupy w formie wniosków.
Cukru nie trzeba się bać. Zdrowie nie wymaga rezygnacji z niego, a jedynie świadomości i rozsądku. Rynek żywności tego nie ułatwia – ale teraz jesteś bardziej świadomy.
Czy cukier jest zdrowy? Zależy, jaką rolę pełni dla Ciebie w życiu. Z jakich produktów go czerpiesz. Jak wygląda Twoja ogólna dieta, poziom aktywności i emocjonalna relacja z cukrem. Pewne jest to, że wpływ cukru na organizm nie jest morderczy, jak grzmią przeciwnicy węglowodanów. Cukier może pomóc, może zaszkodzić – to czy go oswoisz jest kwestią świadomości oraz odrobiny siły woli umożliwiającej przełamanie ewolucyjnych uwarunkowań. Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi zrozumiałeś cukier i teraz jesteś w stanie z nim podyskutować 😉
Mogą Ci się spodobać:
Wstęp: Dlaczego kreatyna może być korzystna dla biegaczy? Kreatyna jest […]
Odkryj zalety robienia zakupów spożywczych w sieci. Poznaj wygodę, oszczędność […]
Faszerowana papryka to danie, które otwiera mnóstwo kulinarnych możliwości. Jej […]
Co jeść po bieganiu, by najlepiej wesprzeć swoje zmęczone ciało? […]
Czy cukier jest zdrowy, a może przeciwnicy słodzenia mają rację […]
Batony energetyczne? Przepisy zgromadzone w tym artykule pozwolą biegaczowi raz […]
Miliony osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, rozważa bieganie – […]
Dieta wegańska dla biegacza – czy to możliwe? Jeszcze kilka […]
Co jeść na redukcji, by przyniosła ona zamierzone rezultaty – […]
Co zamiast kawy, by dodać sobie sił do wysiłku fizycznego […]
Banan przed treningiem to dla części sportowców wręcz rytuał. Po […]
Jak dbać o jelita, by ich dobra kondycja pomogła Ci […]
Co zrobić z bananów – kulinarnych dzieł natury? Przedstawiamy 15 […]
Odwodnienie organizmu grozi każdemu biegaczowi, który jeszcze nie opracował optymalnej […]
Jakie białko wybrać spośród setek propozycji na rynku? Białko w […]
Pomysły na przekąski, które wrzucisz na ząb bez obaw o […]
W jakich produktach jest magnez – szalenie ważny minerał, nie […]
Ile soli dziennie jeść jako osoba aktywna, by nie przesadzić […]
Co najlepiej nawadnia organizm? Wcale nie klasyczna woda! Mimo iż […]
Ochota na słodkie czasem dopada każdego. Nawet prowadzący najzdrowszy tryb […]
Ile kalorii jeść, żeby schudnąć skutecznie i bez męczarni, a […]
Suszone owoce mogą się okazać doskonałą przekąską o każdej porze […]
Trening na czczo wzbudza kontrowersje niezależnie od dyscypliny. Czy jest […]
Jakie suplementy warto brać spośród setek preparatów dostępnych w aptekach? […]
Jak schudnąć bez ćwiczeń – co takie porady robią na […]
Jak schudnąć po 40 urodzinach i później? Czy jak zaczniesz […]
Hemoliza – z pewnością miałeś okazję słyszeć to słowo na […]
Suplementacja omega 3 to gorący temat w dietetyce sportowej. Czy […]
Zdrowe ciastka, które warto włączyć do diety sportowca – zrób […]
Tanie dania mogą być zdrowe, pożywne i smaczne. Dieta sportowca […]