Wstęp: Dlaczego kreatyna może być korzystna dla biegaczy? Kreatyna jest […]
Data aktualizacji 07.12.2023
Przeczytasz w 12 minut
Co jeść na redukcji, by przyniosła ona zamierzone rezultaty – wyraźnie umięśnioną sylwetkę, przy niskim poziomie tłuszczu, a do kompletu wysokiej sprawności fizycznej? Dieta jest podstawą w okresie zmniejszania poziomu otłuszczenia – przeczytaj więc, jak zorganizować swój jadłospis i które mity trzeba raz na zawsze wyrzucić z głowy. Do dzieła!
Zarówno odchudzanie jak i redukcja mają za podstawowe założenie zmniejszenie masy ciała. A więc redukcja – co to i czy tylko ładniejszą nazwą nieprzyjemnie się kojarzącego procesu? Otóż nie.
W odchudzaniu chodzi o ogólne zrzucenie kilogramów. Najważniejszy jest ubytek tkanki tłuszczowej, ale chudnie się też od utraty wody czy spalania mięśni. Ważne, by schudnąć, a z czego dokładnie to robimy, ma drugorzędne znaczenie. Odchudzanie zwykle jest podstawowym celem – po dobiciu określonej wagi osiadamy na laurach. Bywa, że skupia się na utracie bardzo dużej masy, trwa latami i jest podyktowane celami czysto zdrowotnymi.
Z kolei redukcja koncentruje się na zmniejszeniu poziomu otłuszczenia. Równie ważne jest jednak zachowanie wysokiego poziomu umięśnienia. Najczęściej jest tylko etapem kształtowania sylwetki, służącym uzewnętrznieniu muskulatury po okresie budowanie mięśni w nadwyżce kalorycznej. Po niej ponownie wchodzi się na nadwyżkę, by dalej budować mięśnie i za kilka miesięcy ponownie redukować tłuszcz. Na redukcji traci się mniej kilogramów, trwa ona do 3-4 miesięcy.
W temacie pozajedzeniowym – istotna jest kwestia treningu, szczególnie treningu siłowego. Na redukcji jest on obowiązkowy. Bez trenowania nie da się powstrzymać spalania mięśni. Jeśli proces zakończy się utratą tłuszczu, ale równocześnie zniszczymy muskulaturę, redukcja będzie nieudana. Przy odchudzaniu trening siłowy jest bardzo pożądany, ale nie aż tak nieodłączny – można odpuścić ćwiczenie i machnąć ręką na utratę mięśni, by i tak zaliczyć sukces. Nie jest to najlepsza metoda, ale jest – a przy redukcji takowej nie ma,
Wróćmy jednak do diety w obu procesach. Różni się fundamentalną zasadą.
Zarówno odchudzając się jak redukując kluczowy jest deficyt kaloryczny. Można go wygenerować jedząc cokolwiek – da się schudnąć nawet jedząc samą czekoladę, wystarczy jeść jej na tyle mało, by mieścić się w określonej puli kalorii. Jednakże, bez odpowiedniej ilości makroskładników, na diecie z deficytem kalorycznym szybko stracimy mięśnie. To, co jeść na redukcji, jest bardziej skomplikowane.
Odchudzając się można jeść wszystko, byle zmieścić się w deficycie kalorycznym. Dobrze, by była to dieta zdrowa, zbilansowana, odżywcza, ale częściej można sobie pozwolić na jakościowe odstępstwa. Tak długo, jak będziesz na deficycie, cel pozostanie osiągalny.
Redukując, trzeba bardzo uważać na jadłospis, bo niewłaściwa kompozycja diety doprowadzi do spalenia mięśni. Jakościowe jedzenie na redukcji jest absolutnie niezbędne, by proces zakończył się sukcesem.
Jeżeli na redukcji:
To dwa najważniejsze dietetyczno-mięśniowe błędy. Odchudzanie Ci je wybaczy. Redukcja zdecydowanie nie. Pamiętaj także, że ogólna jakość diety przekłada się na możliwości sportowe – chyba nie chcesz w okresie redukcji kompletnie zostawać w tyle? Deficyt kaloryczny sam w sobie osłabia, a jeśli w dodatku jest to deficyt na żywnoci słabej odżywczo, ciężko liczyć na dobre wyniki.
Wszystko jasne? Więc zapomnijmy o pojęciu odchudzania i przejdźmy do meritum – co jeść na redukcję z prawdziwego zdarzenia?
Najważniejszy makroskładnik okresu redukcji.
Podczas redukcji masy ciała należy szczególnie zadbać o odpowiednią podaż białka, ponieważ jest ono niezbędne do ochrony mięśni przed rozpadem w ogniu deficytu kalorycznego. Białko pomaga również utrzymać uczucie sytości, co może znacznie ułatwić utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego.
Zapotrzebowanie na białko zależy głównie od poziomu aktywności fizycznej oraz masy ciała. Ogólnie zaleca się, aby osoby na diecie redukcyjnej spożywały 1,6-2,2 g białka na kilogram. Im więcej się ruszasz, tym więcej protein potrzebujesz.
Białka pochodzenia zwierzęcego są dobrze przyswajane przez organizm. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Do dobrych źródeł białek pochodzenia zwierzęcego należą:
Na redukcji ważna jest różnorodność. Warto, by w jadłospisie znalazły się zarówno białka pochodzenia zwierzęcego, jak i te roślinne. Wtedy posiłki będą dostarczały wszystkich witamin i minerałów, a przy tym nie znudzisz się nimi – jadłospis pozostanie satysfakcjonujący, co da Ci bonus do siły woli.
Węglowodany to ulubione źródło energii dla całego ciała. Po spożyciu są rozkładane na glukozę, która jest głównym źródłem energii dla organizmu. Glukoza jest wykorzystywana przez mózg, mięśnie i inne organy do wykonywania swoich funkcji. Na redukcji, jedząc je w odpowiedni sposób, utrzymasz wysoki poziom siły potrzebny m.in. do treningu.
Ogólnie zaleca się, aby osoby na diecie redukcyjnej spożywały 45-55% kalorii z węglowodanów. Powinny to być zwłaszcza węglowodany złożone. Są to tak zwane dobre cukry. Służą długofalowemu utrzymaniu energii na optymalnym poziomie. Powinno się natomiast ograniczyć węglowodany proste. Są mało sycące, po ich spożyciu odczuwa się szybki, ale krótkotrwały wzrost energii, zakończony napadem apetytu. Z tego względu należy dawkować je ostrożniej, bo podczas deficytu kalorycznego nadmiar złych cukrów znacznie utrudni sprawę.
Najlepsze produkty bogate w złożone węglowodany to:
Węglowodanów prostych nie trzeba eliminować z diety redukcyjnej całkowicie. Sprawdzą się np. jako przekąska przed treningiem biegowym, by szybko dodać sobie energii.
Najzdrowiej (i najbardziej opłacalnie odżywczo) wyjdzie czerpanie cukrów prostych ze świeżych owoców. Włącz je do diety ze względu na imponującą zawartość witamin oraz błonnika. Niskokaloryczne, a więc szczególnie dobre w okresie redukcyjnym są zwłaszcza owoce:
Jedz owoce w całości, a nie w sokach! Całe zawierają więcej błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości. Jeżeli już chcesz napić się czegoś owocowego, zrób sobie koktajl lub smoothie, w którym zmiksujesz cały miąższ.
Kolejny nieodłączny składnik poprawnej diety redukcyjnej to błonnik:
Ogólnie zaleca się, aby osoby na diecie redukcyjnej spożywały około 25-38 gramów błonnika dziennie. Im wyższa masa ciała, tym więcej. Najlepiej po prostu obserwować organizm – jeżeli miewasz zaparcia, zwiększ podaż produktów wysokobłonnikowych.
Czy wiesz, że do węglowodanów złożonych zalicza się również błonnik? Produkty bogate w cukry złożone są także produktami wysokobłonnikowymi. Poza nimi wprowadź do diety dużą ilość warzyw – na redukcji powinno to być minimum 500 gramów dziennie. Przydadzą się także bogate w cukier, ale również błonnik, omówione już świeże owoce.
W razie trudności z jedzeniem optymalnej ilości błonnika możesz sięgnąć po suplementy – siemię lniane lub babka płesznik, dostępne w większości sklepów.
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie wolno z nich rezygnować na żadnym etapie diety! Odpowiadają m.in. za budowę komórek, regulację układu hormonalnego, przyswajanie witamin oraz operowanie metabolizmem.
Sposoby na diecie redukcyjnej powinny spożywać około 0,8-1,5 gramów tłuszczu na kilogram masy ciała. Kobiety nie powinny schodzić poniżej 1 grama, gdyż ich układ hormonalny potrzebuje tłuszczu jeszcze bardziej, niż u mężczyzn.
Jedzenie na redukcji powinno zawierać głównie tłuszcze nienasycone. Znajdziesz je w źródłach roślinnych, takich jak:
Ogranicz natomiast spożycie tłuszczów obecnych m.in. w maśle, smalcu, tłustych mięsach oraz wysokoprzetworzonej żywności do tylko 15-22 gramów dziennie. Wykorzystaj ten limit tłuszczu nasyconego na jajka i tłuste ryby. Obecne w nich witaminy, minerały i kwasy omega-3 rekompensują mniej zdrową budowę chemiczną.
Jak zapamiętać, które tłuszcze są nasycone, a które nienasycone? Nasycone tłuszcze występują w postaci stałej w temperaturze pokojowej. Nienasycone zawsze są płynne.
No dobrze – wyjasniliśmy, co jeść na redukcję, a czego lepiej nie jeść? Należy ograniczyć przede wszystkim:
Te produkty są wysokokaloryczne, ale wcale nie kalorie są w nich największym problemem.
Wkrótce po takim jedzeniu znowu będziesz głodny. To przez wahania cukru we krwi, spowodowane słabym makro oraz wysokim stopniem przetworzenia. Po prostu stołowanie się na gotowcach, słodyczach i przekąskach może Ci bardzo utrudnić utrzymanie deficytu kalorycznego. Osobną kwestią jest fakt, że zawierają one za mało wartości odżywczych, by dieta bazująca na nich mogła być zdrowa.
Jedną z najważniejszych reguł tego, co jeść na redukcji, jest bazowanie na produktach o niskim stopniu przetworzenia. Staraj się gotować samodzielnie, z pełnowartościowych składników. Tak najłatwiej dostarczyć wszystkie niezbędne makroskładniki, a równocześnie pozostać sytym pomimol deficytu kalorycznego.
Ograniczyć, ale czy eliminować do zera? Niekoniecznie!
Redukcja nie musi być smutnym okresem 😉
Czy już słyszałeś o zasadzie 80/20? To jeden z najpopularniejszych i bardzo rozsądnych trendów dietetycznych. Zakłada, że 80% żywności w jadłospisie będzie zdrowe, pełnowartościowe, a pozostałe 20% zajmą produkty, które po prostu lubisz mimo ich gorszej wartości odżywczej.
By redukcja przebiegała poprawnie, a przy tym nie była wyzwaniem psychicznym: pilnuj, by być w deficycie kalorycznym, jeść odpowiednią ilość makroskładników, a w jadłospisie obok zdrowych produktów może się znaleźć np. Twój ulubiony batonik. Praktyka dietetyczna pokazuje, że kontrolowane włączenie do redukcyjnego menu produktów rekreacyjnych jest na dłuższą metę korzystniejsze, niż podejście 100% czysta micha.
Te 20% możesz wypełnić:
Możesz korzystać z zasady 80/20, nie musisz. Jeżeli jesteś gotowy trzymać sie stuprocentowo zdrowego jadłospisu, punkt dla Ciebie. Pamiętaj po prostu, że mając ochotę na batonika, wystarczy wliczyć go w dzienne kalorie, zadbać o ogólną podaż makroskładników i kontynuować zdrowe jedzenie.
Jak to się ma do wyjaśnionej na samym początku różnicy między dietą odchudzającą, a redukcyjną? Na redukcyjnej trzeba mocno przestrzegać makro, nie tylko deficytu kalorii. Zasada 80/20 z tego nie zwalnia.
Szczegółowo wyjaśniliśmy, co jeść na redukcji i dlaczego – krótko podsumujmy całość.
To już wszystko! Informacji jest sporo, ale zapewniamy, że dieta redukcyjna nie jest taka trudna do zrealizowania. Nagrodą będzie wymarzona sylwetka – umięśniona, bez nadmiernego otłuszczenia. Deficyt kaloryczny i optymalne makro to podstawa. Tak więc, skoro wiesz już, co jeść na redukcji, przejrzyj swoją lodówkę, zrób listę zakupów i działaj z głową.
Mogą Ci się spodobać:
Wstęp: Dlaczego kreatyna może być korzystna dla biegaczy? Kreatyna jest […]
Odkryj zalety robienia zakupów spożywczych w sieci. Poznaj wygodę, oszczędność […]
Faszerowana papryka to danie, które otwiera mnóstwo kulinarnych możliwości. Jej […]
Co jeść po bieganiu, by najlepiej wesprzeć swoje zmęczone ciało? […]
Czy cukier jest zdrowy, a może przeciwnicy słodzenia mają rację […]
Batony energetyczne? Przepisy zgromadzone w tym artykule pozwolą biegaczowi raz […]
Miliony osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, rozważa bieganie – […]
Dieta wegańska dla biegacza – czy to możliwe? Jeszcze kilka […]
Co jeść na redukcji, by przyniosła ona zamierzone rezultaty – […]
Co zamiast kawy, by dodać sobie sił do wysiłku fizycznego […]
Banan przed treningiem to dla części sportowców wręcz rytuał. Po […]
Jak dbać o jelita, by ich dobra kondycja pomogła Ci […]
Co zrobić z bananów – kulinarnych dzieł natury? Przedstawiamy 15 […]
Odwodnienie organizmu grozi każdemu biegaczowi, który jeszcze nie opracował optymalnej […]
Jakie białko wybrać spośród setek propozycji na rynku? Białko w […]
Pomysły na przekąski, które wrzucisz na ząb bez obaw o […]
W jakich produktach jest magnez – szalenie ważny minerał, nie […]
Ile soli dziennie jeść jako osoba aktywna, by nie przesadzić […]
Co najlepiej nawadnia organizm? Wcale nie klasyczna woda! Mimo iż […]
Ochota na słodkie czasem dopada każdego. Nawet prowadzący najzdrowszy tryb […]
Ile kalorii jeść, żeby schudnąć skutecznie i bez męczarni, a […]
Suszone owoce mogą się okazać doskonałą przekąską o każdej porze […]
Trening na czczo wzbudza kontrowersje niezależnie od dyscypliny. Czy jest […]
Jakie suplementy warto brać spośród setek preparatów dostępnych w aptekach? […]
Jak schudnąć bez ćwiczeń – co takie porady robią na […]
Jak schudnąć po 40 urodzinach i później? Czy jak zaczniesz […]
Hemoliza – z pewnością miałeś okazję słyszeć to słowo na […]
Suplementacja omega 3 to gorący temat w dietetyce sportowej. Czy […]
Zdrowe ciastka, które warto włączyć do diety sportowca – zrób […]
Tanie dania mogą być zdrowe, pożywne i smaczne. Dieta sportowca […]