Wstęp: Dlaczego kreatyna może być korzystna dla biegaczy? Kreatyna jest […]
Data aktualizacji 20.06.2023
Przeczytasz w 8 minut
Zdrowe ciastka, które warto włączyć do diety sportowca – zrób je sam! Przed Tobą 7 inspiracji na słodycze domowej roboty w przeróżnym wydaniu. Miękkie i chrupiące, z czekoladą i bez, bardzo proste i nieco trudniejsze – z pewnością posmakują wszystkim domownikom. Ty zaś, będziesz miał dzięki nim wiele energii do biegania. Biegamy, żeby jeść ciastka? Tym razem trochę na odwrót!
Zdrowe ciastka to te, które mają jak najbardziej naturalny skład, bazują na niskoprzetworzonych produktach, dostarczają wiele witamin i minerałów. W standardowych ciastkach jest przede wszystkim cukier, tłuszcz i rozmaite wzmacniacze smaku, a w zdrowych, ciasteczkach, znajdziesz składniki, które warto włączyć do diety na co dzień.
Poza tym, ciastka zdrowe mają korzystniejszy bilans makroskładników w porównaniu ze zwykłymi słodyczami. Mimo iż wciąż mają wysoką kaloryczność, znajdziesz w nich białko, błonnik, węglowodany złożone, dobre tłuszcze. Takimi ciastkami można się najeść – w przeciwieństwie do zwykłych, które są praktycznie jednym wielkim węglowodanem prostym z dodatkiem tłuszczu. Zjadasz całą paczkę, a wciąż Ci mało.
Bardzo duże obcięcie kalorii w ciastkach niestety nie jest możliwe. Deserowe wariacje o niskiej kaloryczności nie przypominałyby prawdziwych ciasteczek… Musi być źródło węglowodanów, muszą być tłuszcze, a mimo zdrowotnych walorów składników, są one dość wysokokaloryczne.
Możesz spróbować zmniejszyć kaloryczność ciastek stosując:
Uwaga – jeżeli dokonasz zmian w składzie, ciastka mogą się nie udać. Na pewno zaś będą smakowały nieco inaczej, niż przewidział twórca przepisu. Niekoniecznie będą dobre! Eksperymentujesz na własną odpowiedzialność.
Zamiast szukać sposobów na zmniejszenie kaloryczności ciasteczek, radzimy zachować umiar w jedzeniu ich. W diecie jest miejsce na wszystko – także na najbardziej kaloryczne smakołyki – by nie martwić się o sylwetkę, wystarczy sięgać po nie z rozwagą.
Ciastka przedstawione poniżej nie mają 100% czystego składu. Znajdziesz w nich masło, miód dostarczający wiele cukru, kawałki mlecznej czekolady i nie tylko. Mają być wartościowe odżywczo i równocześnie świetnie smakować, więc nie zamienimy naszych ciasteczek na superzdrowe krążki ciastkopodobne z wyglądu. Powtarzamy – w diecie jest miejsce na wszystko, byle z umiarem. A już na pewno jest miejsce na dużo smaku 😉
Druga sprawa – czas pieczenia. W zależności od tego, jakiej wielkości ciastka uformujesz i jak radzi sobie Twój piekarnik, może się różnić od podanego. Po upłynięciu połowy czasu radzimy kontrolować ciasteczka co 5 minut. Połóż z boku blachy ciasteczko testowe, do rwania po kawałku, by sprawdzić konsystencję.
Potraktuj nasze inspiracje właśnie jako inspiracje i eksperymentuj z różnymi przepisami, jakie wpadną Ci w oko. Zdrowe ciastka owsiane można zrobić na milion sposobów, tak samo ciacha z ciecierzycy czy odżywki białkowej – warto szukać tych jedynych!
Przejdźmy więc do inspirowania. Uwaga, dużo smakowitych zdjęć!
Ciecierzyca to jedno z najbogatszych roślinnych źródeł białka. Na 100 gramów cieciorki dostarczasz sobie około 20 gramów protein, co dorównuje wielu opcjom mięsnym! Śmiało włącz takie ciasteczka do potreningowego posiłku, a mięśnie będą Ci wdzięczne. Do tego mamy naturalne kakao – świetne źródło magnezu i miód stawiający na nogi porcją węglowodanów.
Składniki:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Uformuj ciasteczka, piecz 17-20 minut w temperaturze 180 stopni, tryb góra dół.
Odżywka białkowa świetnie nadaje się do ciasteczek. Różnorodność smaków dostępnych na rynku stwarza tyle możliwości, że z pewnością nie znudzisz się swoimi ciachami. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz węglowodanów złożonych nadają się na okołotreningową przekąskę. Dodają sporo energii przed, a po bieganiu stawiają na nogi.
Podstawowy przepis to:
Wszystko wrzuć do blendera, aż składniki zmienią się w gładką masę. Uformuj ciastka, piecz 12-15 minut w 180 stopniach, tryb góra-dół.
To, jaki smak będą miały Twoje zdrowe ciastka, zależy od wybranego smaku odżywki i aromatów. U nas najlepiej sprawdzają się WPC o smaku czekolady, podwójnej czekolady, czekolada-orzech.
Ciasteczka owsiane to klasyka zdrowych słodkości. Na rynku jest ich co niemiara, ale składy rzadko są satysfakcjonujące. Własnoręczne przygotowanie słodkości na bazie płatków owsianych jest chyba prostsze, niż szukanie porządnych na półce w sklepie 😉
Polecamy te ciasteczka jako energetyczną przekąskę na 30-40 minut przed treningiem. Mąka pszenna i banany są bogate w węglowodany proste, a płatki owsiane dostarczają węglowodanów złożonych. Taka cukrowa kombinacja pomoże Ci się rozpędzić.
Składniki:
Całość wymieszaj, uformuj ciacha, włóż do piekarnika na 15-20 minut. 180 stopni, grzanie góra-dół. Kontroluj konsystencję ciasteczek – po dziesiątej minucie nie spuszczaj ich z oka.
Kolejna wysokobiałkowa propozycja, tym razem dla miłośników większych ciastek. Babeczki sernikowe to propozycja w sam raz na posiłek potreningowy – wtedy najbardziej przyda się solidna porcja protein! Twaróg i jogurt skyr dostarczają pełnowartościowego białka. Budyniowy proszek zastępuje mąkę.
Składniki:
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj pozostałe składniki, ręcznie lub na niskich obrotach miksera. Przelej do formy na muffiny (do 3/4 wysokości) i włóż do piekarnika na 25-30 minut, 180 stopni, z termoobiegiem. Przed ostatecznym wyjęciem ciastek wykonaj test suchego patyczka.
Do tego przepisu najwygodniej użyć białka jaj w płynie. Znajdziesz je w sklepie z odżywkami dla sportowców. Możesz oczywiście użyć zwykłych białek, żółtka znajdą zastosowanie w innych przepisach. Rodzaj wykorzystanego słodzika wpływa na konsystencję bezy – najbardziej polecamy te na ksylitolu, czyli brzozowym zamienniku cukru. Wychodzi lekko chrupiąca.
Białko jaja to idealne źródło protein dla ludzkiego organizmu. Ksylitol jest z kolei zdrowym zamiennikiem cukru – świetnie działa na zęby, jest antybakteryjny, a jego kaloryczność jest o 40% niższa względem klasycznego słodzidła.
Składniki:
Białka schłódź w lodówce. Ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Łyżeczka po łyżeczce, cały czas ubijając, dodawaj ksylitol i mąkę. Uformuj beziki, piecz w 120 stopniach, przez 2h, z termoobiegiem.
Jeśli nie wyjdą, nie martw się – beza rzadko komu wychodzi za pierwszym razem 😉
Ciastka migdałowe to jeden z ulubionych wypieków do kawy. Energetyczne, mocno migdałowe, a w tej wersji z prostym składem. Czy znajdziesz podobne w sklepach? Raczej nie… ale przygotowanie ich jest naprawdę banalne 😉
To ciastka, którymi możesz poczęstować osobę kontrolującą cukier. Mąka migdałowa i erytrol mają niski indeks glikemiczny. Użycie dodatku mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej również wychodzi korzystnie dla glikemii.
Składniki:
Mąki, żółtka, masło i erytrol ugnieć na ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę. Gdy stężeje, formuj ciasteczka. Piecz około. 15 minut w temperaturze 180 stopni, w trybie góra-dół.
Pestki dyni i słonecznika – skarbnica białka, zdrowych tłuszczów oraz minerałów. Wykorzystaj je jako bazę do superchrupkich ciastek. Do kompletu dodaj wiórki kokosowe, orzechy sezam (pełny wapnia), rodzynki lub inne posiekane suszone owoce. Całość sklei babka bananowa oraz wybrane słodzidło. Najważniejszym źródłem węglowodanów złożonych są płatki owsiane, jęczmienne oraz orkiszowe. Im większa różnorodność, tym lepiej.
Składniki (można sypać na oko w ramach opróżniania paczek zalegających w szafce) według Twojego uznania:
Banana zmiażdż na papkę. Połącz pozostałe składniki, dobrze wymieszaj ze słodzidłem. Uformuj małe ciasteczka. Piecz min 10 minut. w 180 stopniach, z termoobiegiem. Po tym czasie sprawdź konsystencję. Chcesz bardziej chrupiące? Sprawdź za następne dwie minuty.
Zdrowe ciastka to kalorie, po które warto sięgnąć na każdej diecie. Szczególnie gdy uprawiasz sport – potrzebujesz witamin i minerałów, więc podaj je sobie w ulubionej formie. Te 7 opcji na ciastka – zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu (no dobrze, beza nie jest prosta, ale reszta tak!) osłodzą Ci każdy dzień prawie tak skutecznie, jak robi to trening.
Mogą Ci się spodobać:
Wstęp: Dlaczego kreatyna może być korzystna dla biegaczy? Kreatyna jest […]
Odkryj zalety robienia zakupów spożywczych w sieci. Poznaj wygodę, oszczędność […]
Faszerowana papryka to danie, które otwiera mnóstwo kulinarnych możliwości. Jej […]
Co jeść po bieganiu, by najlepiej wesprzeć swoje zmęczone ciało? […]
Czy cukier jest zdrowy, a może przeciwnicy słodzenia mają rację […]
Batony energetyczne? Przepisy zgromadzone w tym artykule pozwolą biegaczowi raz […]
Miliony osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, rozważa bieganie – […]
Dieta wegańska dla biegacza – czy to możliwe? Jeszcze kilka […]
Co jeść na redukcji, by przyniosła ona zamierzone rezultaty – […]
Co zamiast kawy, by dodać sobie sił do wysiłku fizycznego […]
Banan przed treningiem to dla części sportowców wręcz rytuał. Po […]
Jak dbać o jelita, by ich dobra kondycja pomogła Ci […]
Co zrobić z bananów – kulinarnych dzieł natury? Przedstawiamy 15 […]
Odwodnienie organizmu grozi każdemu biegaczowi, który jeszcze nie opracował optymalnej […]
Jakie białko wybrać spośród setek propozycji na rynku? Białko w […]
Pomysły na przekąski, które wrzucisz na ząb bez obaw o […]
W jakich produktach jest magnez – szalenie ważny minerał, nie […]
Ile soli dziennie jeść jako osoba aktywna, by nie przesadzić […]
Co najlepiej nawadnia organizm? Wcale nie klasyczna woda! Mimo iż […]
Ochota na słodkie czasem dopada każdego. Nawet prowadzący najzdrowszy tryb […]
Ile kalorii jeść, żeby schudnąć skutecznie i bez męczarni, a […]
Suszone owoce mogą się okazać doskonałą przekąską o każdej porze […]
Trening na czczo wzbudza kontrowersje niezależnie od dyscypliny. Czy jest […]
Jakie suplementy warto brać spośród setek preparatów dostępnych w aptekach? […]
Jak schudnąć bez ćwiczeń – co takie porady robią na […]
Jak schudnąć po 40 urodzinach i później? Czy jak zaczniesz […]
Hemoliza – z pewnością miałeś okazję słyszeć to słowo na […]
Suplementacja omega 3 to gorący temat w dietetyce sportowej. Czy […]
Zdrowe ciastka, które warto włączyć do diety sportowca – zrób […]
Tanie dania mogą być zdrowe, pożywne i smaczne. Dieta sportowca […]