Co jeść po bieganiu, by najlepiej wesprzeć swoje zmęczone ciało? […]
Data aktualizacji 02.06.2023
Przeczytasz w 6 minut
Z czym makaron, by dodać sobie siły do planowanych ćwiczeń, lub smacznie wesprzeć potreningową regenerację? Oto 10 makaronowych propozycji dla każdego sportowca… i nie tylko sportowca, bo przecież wszyscy lubią dobrze zjeść! Zdrowe, pożywne, pełne węglowodanów złożonych i białka – sprawdź!
To, jaki rodzaj makaronu wybierze sportowiec, zależy od pory jedzenia.
Przed treningiem najlepiej wybrać makarony o niskiej zawartości błonnika: pszenne jajeczne, pszenne durum, ryżowe, jaglane, sojowe i kukurydziane. Są pełne węglowodanów – pożądanego źródła energii. Szybko się trawią, więc na trasę ruszysz z opróżnionym żołądkiem, co zmniejszy ryzyko problemów gastrycznych.
Po treningu również możesz wybierać te makarony. Dobrą opcją będą jednak… każde inne, które Ci smakują! Najbardziej odżywczo wypadają makarony z roślin strączkowych oraz razowe. Poza węglowodanami zawierają dużo białka i błonnika – białko przyda się mięśniom do regeneracji, zaś błonnik w porze potreningowej ponownie staje się przyjacielem jelit.
Makaron wybrany? To przedstawiamy, z czym go jeść – niby suchy też jest smaczny, ale to nie to 😉
Makaron z kurczakiem to klasyka, więc żeby nie znudził Ci się kolejny raz z pieczoną piersią, sięgnij po mięso mielone. Uformuj małe pulety, wrzuć na kilka minut do wrzątku, podaj z sosem pieczeniowym. Voila – trudno o prostszy mięsny obiad pełny białka i węglowodanów.
Pulpety są szczególnie smaczne z makaronami razowymi, a przed treningiem z pszennym durum ugotowanym al dente.
Masz kostkę tofu wędzonego lub naturalnego? To dobra okazja do zrobienia wege-treningowego makaronu. Nie masz? To kup, bo tofu jest pyszne, wysokobiałkowe i w sam raz na odmianę od mięsa 🙂!
Najlepiej łączyć z makaronami ryżowymi, sojowymi i gryczanymi soba.
Propozycja raczej na posiłek potreningowy – jogurt naturalny wysokobiałkowy plus Twoje ulubione owoce. Owoce są źródłem błonnika, więc jeśli chcesz zaserwować sobie taki makaron przed bieganiem, oszczędnie z nimi!
Smak dzieciństwa! Zjedz z makaronem pszennym jajecznym, z pszenicy durum, kukurydzianym lub ryżowym. Szczególnie dobrze do słodkich dań pasuje kukurydziany (w marketach znajdziesz go na dziale bezglutenowym) – jest delikatny, sam w sobie słodkawy.
Przed treningiem wybierz ser żółty odtłuszczony – składa się głównie z białka. Duża ilość tłuszczu w posiłku spowolniłaby trawienie, a tego nie chcemy ryzykować. Po treningu hulaj dusza, tylko pamiętaj o wysokiej kaloryczności zwykłego sera jeżeli jesteś na diecie. Generalnie warto polubić się z serami żółtymi, bo są one przebogatym źródłem wapnia – więc wsuwaj dla mocnych kości 😉
Ugotowany makaron koniecznie włóż do piekarnika lub wrzuć na patelnię. Wymieszaj z serem i mlekiem, żeby po rozpuszczeniu sera wyszedł jakby gęsty sos.
Smakuje najlepiej z makaronami pszennymi wszelkiego typu, jaglanym oraz strączkowymi.
Kluski (pierogi? jak się u Ciebie mówi?) leniwe robi się z twarogu, mąki i jajek. Tym razem zamiast robienia klusek, pójdziemy jeszcze bardziej leniwie i ugotujemy makaron jako źródło mąki 😉
Ugotowany makaron wrzuć na patelnię, wbij jajko i wymieszaj – kilka gramów tłuszczu z żółtka pogłębi smak potrawy, a przy okazji jest bardzo zdrowe. Kiedy jajko oblepi makaron, zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj posłodzony ser twarogowy chudy. Twaróg możesz posłodzić dowolnym słodzikiem, miodem lub cukrem. Podawaj z ulubionymi owocami lub dżemem.
Energetyczna bomba przedtreningowa i potreningowa. Przed treningiem nie przesadź z ilością świeżych owoców.
Do takich słodkich dań najlepiej pasuje makaron kukurydziany, pszenny jajeczny i ryżowy.
Krewetki to niskokaloryczne źródło białka, doskonałe na porę potreningową. Najlepiej spisują się z sosem czosnkowym, z sosem orzechowym lub ze szpinakiem. Zamrożone krewetki wystarczy ugotować we wrzątku przez kilka minut, wrzucić do makaronu i jeszcze podgrzać całość na patelni.
Jaki makaron do krewetek? Polecamy ten z pszenicy durum, pełnoziarnisty orkiszowy, pełnoziarnisty żytni.
Ale żeby to nie był zwykły makaron z pomidorami, użyj makaronu z soczewicy, groszku, ciecierzycy lub fasoli. Smak tych warzyw naprawdę czuć, są wysokobiałkową podstawą, więc pomidory będą tylko uzupełniać danie. Podpiecz makaron na odrobinie oliwy. Jedz po treningu – wtedy błonnik i tłuszcz będą w porządku.
Klasyczny makaron z mięsem, ale tym razem dodaj do niego jak najwięcej sezamu. Sezam to jedno z najbogatszych źródeł wapnia, występujące wśród roślinnych produktów spożywczych. Używasz go w kuchni? Bo jeśli nie, to czas zacząć – a czemu nie od makaronu?
Do dań z sezamem dobrze pasuje makaron soba, czyli makaron gryczany z domieszką mąki pszennej – do znalezienia na spożywczym dziale azjatyckim. Poza nim odpowiedni będzie makaron sojowy oraz ryżowy.
Mozzarella – pełna białka, świeża, delikatna, w sam raz na lato. Taki makaron dobrze smakuje na zimno.
W porze przedtreningowej postaw na odtłuszczoną mozzarellę z makaronem z pszenicy durum. Po treningu spróbuj zestawić ser z makaronem strączkowym – już nie musi być odtłuszczony. Co prawda strączkowy makaron nie jest zbyt włoskim pomysłem… ale nadrabiamy mozzarellą! 😉
Łosoś to ryba, która jak najczęściej powinna lądować na polskich stołach. Jest fantastycznym źródłem kwasów omega-3. Sprzyjają pracy mózgu i potreningowej regeneracji (bo łagodzą stany zapalne). By wypełnić zapotrzebowanie, wystarczy sięgnąć po tłustą rybę 2 razy w tygodniu. Taka opcja jest smaczniejsza niż suplementy 😉
Do łososia najlepiej pasuje sos śmietanowy i makaron pełnoziarnisty. Zjedz nie później niż 3h przed treningiem, by obiad zdążył się w pełni przetrawić.
Smak dania jest bardzo intensywny, a porcja syci na długo. Zaserwuj wszystkim domownikom, a do wieczora nie będą narzekać, że są głodni.
Z czym jeść makaron, by nie zabrakło Ci energii do ćwiczeń i regeneracji potreningowej? Sięgaj po te wyjątkowo odżywcze propozycje. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi rodzajami makaronów – w sklepach najłatwiej o jajeczne i te z pszenicy durum, ale to tylko jedne z wielu smakowitych opcji. Kukurydziany makaron świetnie spisuje się w daniach na słodko, w wytrawnych działaj ze strączkowymi i pełnoziarnistymi, a do dań w stylu azjatyckim spróbuj gryczanej soby i makaronów sojowych.
Pamiętaj, by przed treningiem komponować dania niskotłuszczowe i niskobłonnikowe – takie szybko się trawią, więc nie obciążą brzucha podczas biegu. Po treningu już nie musisz się tym przejmować – a nawet lepiej jeśli posiłek będzie zawierał wszystkie makroskładniki, bo wtedy jest najbardziej odżywczy.
Smacznego!
Mogą Ci się spodobać:
Co jeść po bieganiu, by najlepiej wesprzeć swoje zmęczone ciało? […]
Czy cukier jest zdrowy, a może przeciwnicy słodzenia mają rację […]
Batony energetyczne? Przepisy zgromadzone w tym artykule pozwolą biegaczowi raz […]
Miliony osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, rozważa bieganie – […]
Dieta wegańska dla biegacza – czy to możliwe? Jeszcze kilka […]
Co jeść na redukcji, by przyniosła ona zamierzone rezultaty – […]
Co zamiast kawy, by dodać sobie sił do wysiłku fizycznego […]
Banan przed treningiem to dla części sportowców wręcz rytuał. Po […]
Jak dbać o jelita, by ich dobra kondycja pomogła Ci […]
Co zrobić z bananów – kulinarnych dzieł natury? Przedstawiamy 15 […]
Odwodnienie organizmu grozi każdemu biegaczowi, który jeszcze nie opracował optymalnej […]
Jakie białko wybrać spośród setek propozycji na rynku? Białko w […]
Pomysły na przekąski, które wrzucisz na ząb bez obaw o […]
W jakich produktach jest magnez – szalenie ważny minerał, nie […]
Ile soli dziennie jeść jako osoba aktywna, by nie przesadzić […]
Co najlepiej nawadnia organizm? Wcale nie klasyczna woda! Mimo iż […]
Ochota na słodkie czasem dopada każdego. Nawet prowadzący najzdrowszy tryb […]
Ile kalorii jeść, żeby schudnąć skutecznie i bez męczarni, a […]
Suszone owoce mogą się okazać doskonałą przekąską o każdej porze […]
Trening na czczo wzbudza kontrowersje niezależnie od dyscypliny. Czy jest […]
Jakie suplementy warto brać spośród setek preparatów dostępnych w aptekach? […]
Jak schudnąć bez ćwiczeń – co takie porady robią na […]
Jak schudnąć po 40 urodzinach i później? Czy jak zaczniesz […]
Hemoliza – z pewnością miałeś okazję słyszeć to słowo na […]
Suplementacja omega 3 to gorący temat w dietetyce sportowej. Czy […]
Zdrowe ciastka, które warto włączyć do diety sportowca – zrób […]
Tanie dania mogą być zdrowe, pożywne i smaczne. Dieta sportowca […]
Z czym makaron, by dodać sobie siły do planowanych ćwiczeń, […]
Co można zrobić z czekolady, by pasowało do założeń zdrowej […]
W gdyby tak w niedzielę wieczorem myśleć nie o nadchodzącym […]