Soki świeżo wyciskane – robić samemu czy kupować? Oto jest pytanie!

Gdy na dworze robi się coraz cieplej, czas poszukać dodatkowych możliwości nawadniania organizmu przez cały dzień! Napój, który dostarczy Ci witamin i energii oraz pomoże w regeneracji po treningu? Sięgnij po eliksiry życia prosto z natury – soki świeżo wyciskane! Co jest jednak lepsze – świeży sok przygotowany samodzielnie, czy zakupiony ze zdrowego źródła? Przeczytaj o plusach i minusach obydwu rozwiązań!

Soki świeżo wyciskane dla biegacza – co dają?

Soki świeżo wyciskane to idealne napoje dla aktywnych osób. Dlaczego? Powodów nie brakuje!

Świeże soki dostarczają antyoksydantów. Te związki pomagają mięśniom w regeneracji po wyczerpującym bieganiu. Na dłuższą metę działają również przeciwnowotworowo. Solidna dawka witamin zawarta w sokach poprawia odporność, więc ciężko wypracowanej formy nie pokrzyżuje Ci żadna infekcja.

Witamina C zawarta w sokach wspiera układ krwionośny – podczas biegowego treningu serce pracuje intensywniej niż nogi! Naturalne soki ułatwiają detoksykację organizmu. Oczyszczenie przekłada się na poprawę samopoczucia – między innymi zwiększenie poziomu energii.

Ponadto, zawarty w nich naturalny cukier trzeba zaliczyć do doskonałych węglowodanów dla biegacza. Dodatkowa siła do wykorzystania na treningu, a może uzupełnienie jej już po wyczerpujących interwałach? Decyzja należy do Ciebie!

Świeżo wyciskane soki to pyszny i łatwy sposób na wspieranie swojej kondycji od środka! Lepiej samodzielnie je przygotować, czy wybrać gotowe propozycje, jak soki funkcjonalne od SWIGO?

Wady i zalety robienia soków własnoręcznie

Soki świeżo wyciskane przygotowywane samodzielnie, wymagają posiadania sprzętu i wolnego czasu. Na początek czeka Cię zakup wyciskarki, a później… więcej zakupów!

Potrzebujesz warzyw i owoców ze sprawdzonego sklepu. Owoce z hipermarketów są bowiem transportowane i przechowywane w niekorzystnych warunkach, co niszczy zawarte w nich witaminy. Poza tym, w masowych uprawach wykorzystuje się maksymalnie środki, które wspomagają wzrost kosztem jakości. Jeśli świeży sok ma być zdrowy, przygotuj go wyłącznie z produktów wysokiej jakości.

Po zakupach, warzywa i owoce trzeba przygotować na spotkanie z wyciskarką. Mycie, obieranie i krojenie… Po wyciśnięciu soków potrzeba jeszcze więcej czasu na dokładne umycie wyciskarki. Niektóre modele trzeba rozkładać i szorować w niedostępnych zakamarkach, a najdrobniejsze zaniedbanie przeistacza wyciskarkę w siedlisko bakterii.

Soki świeżo wyciskane przygotowane w domu trzeba wypić jak najszybciej. Brak konserwantów to zaleta, ale oznacza także błyskawiczne psucie się napoju.

Zalety? Soki świeżo wyciskane przygotowywane w domu, dają Ci dowolność w komponowaniu smaków. Masz też okazję do wsparcia lokalnego dostawcy, zaopatrującego Cię w owoce i warzywa.

Dlaczego warto wybierać gotowe soki wyciskane?

Jak z pewnością się domyślasz, gotowe świeże soki to ogromna oszczędność czasu. Na tym jednak nie kończą się ich zalety.

Soki gotowe nie psują się tak szybko, jak te przygotowane samodzielnie. Zwróć szczególną uwagę na soki, które po wyciśnięciu poddane są metodzie HPP. To nowoczesny sposób utrwalania żywności, bez utraty zawartych w nich witamin. Wszystko dzięki wysokiemu ciśnieniu i niskiej temperaturze – żadnych konserwantów. Tę metodę stosuje m.in. wspomniana już marka SWIGO. Tym samym gotowe napoje możesz przechowywać w lodówce zdecydowanie dłużej niż te przygotowane w domu. Cały czas zachowują swoją świeżość oraz bogactwo witamin i minerałów.

Nad recepturami gotowych soków czuwają osoby ze specjalistyczną wiedzą na temat działania poszczególnych składników odżywczych. Firmy takie jak SWIGO oferują także soki funkcjonalne, dopasowane do Twoich potrzeb nie tylko pod względem smaku. Takie napoje nie zawierają cukru, konserwantów, nie są pasteryzowane – samo zdrowie!

Chcesz poprawić odporność, oczyścić organizm z toksyn, nabrać energii przed startami w wyścigach? Wybierasz sok skomponowany idealnie dla Ciebie – w zgodzie z naturą i naukową wiedzą. Gotowe soki świeżo wyciskane z dyni, pigwowca, jarzębu? To składniki, które niełatwo dostać. Nie wspominając o przygotowaniu… Wyobrażasz sobie regularne obieranie dyni, żeby przyrządzić świeży sok?

Czy gotowe soki świeżo wyciskane zawsze są droższe niż wyciśnięte w domowej kuchni? Niekoniecznie. Weź pod uwagę cenę Twojego czasu i dobrej jakości składników – szczególnie tych wyjątkowych! Kupując świeże soki ze sprawdzonego źródła, płacisz również za korzyści, wynikające z funkcjonalnych receptur.

Soki świeżo wyciskane? Jeśli masz czas, warunki i dostęp do dobrych produktów, możesz spróbować przygotować je w domu. Inną opcją są gotowe soki funkcjonalne, skomponowane dzięki specjalistycznej wiedzy, dopasowane do Twoich celów. Smaczne, z wyjątkowych składników… Na zdrowie!