Niebezpieczne skutki niedoboru magnezu i 7 najlepszych źródeł pokarmowych tego pierwiastka

Magnez to jeden z najważniejszych i zrazem najbardziej niedoborowych pierwiastków, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Niedoboru magnezu – skutki jakie ze sobą niosą mogą zrujnować nasze codzienne funkcjonowanie! Jakie produkty spożywcze bogate w magnez włączyć do diety, by uniknąć niedoborów?

Niedobory magnezu – skutki nie do zlekceważenia!


Niedobory magnezu sprzyjają powstawaniu zakrzepów, zapadaniu na zawał serca czy udar, nadciśnieniu oraz przemęczeniu. Spowodowane jest to faktem, że magnez reguluje skurcze mięśni. Jego rola na tym jednak się nie kończy. Odpowiada również za przewodnictwo nerwowe, więc o jego wysoką podaż powinni dbać ludzie szczególnie narażeni na stres.

Jeśli chodzi o niedobory magnezu, skutki odczujemy także ,,w głowie”. Osoby spożywające zbyt mało magnezu mogą narzekać na problemy z zasypianiem, pogorszenie koncentracji i pamięci, a nawet epizody depresyjne. Niesamowicie ważna jest prawidłowa ilość magnezu w diecie podczas ciąży. Organizm matki przekazuje ogromne ilości tego pierwiastka dziecku. Powstała nawet teoria, że depresja poporodowa to właśnie skutek obniżenia ilości magnezu w ciele matki. Do jej potwierdzenia trzeba jednak badań. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że magnez buduje również kości, więc u osób z osteoporozą jego suplementacja powinna być obowiązkowa.

Pamiętajmy, że magnez najlepiej przyswaja się z samego rana. Niedobory magnezu – skutki i niedostatki zniweluje tylko odpowiednio przyjmowana suplementacja! Preparat zawierający omawiany pierwiastek koniecznie zażywajmy więc przy okazji śniadania.

Najczęściej pojawiającym się objawem niedoboru magnezu w diecie jest drganie powiek lub powieki. Następnie- kurcze mięśni (szczególnie łydek). Pacjenci często zgłaszają także ogólną drażliwość, chroniczne zmęczenie, pogorszenie nastroju, łamliwość paznokci i wypadanie włosów.

Jedzenie bogate w magnez – zniweluj niedobory magnezu!


Jeśli chcemy, by nasza dieta dostarczała nam wysokie ilości magnezu, powinniśmy oczywiście spożywać produkty bogate w magnez. Jakie?

1. Kasza gryczana – ziarna bogate w magnez!

To zdecydowanie jedno z najlepszych źródeł magnezu. W 100 g suchej kaszy znajdziesz go aż 221 mg, czyli 55% RDA (dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej). Oprócz tego ma mnóstwo błonnika, który odżywia cenną florę jelitową i przyspiesza przemianę materii.

2. Produkty bogate w magnez – kakao

100 g kakao to aż 440 mg magnezu, czyli 110% dziennego zapotrzebowania. W praktyce trudno zjeść taką ilość brązowego proszku, ale jeśli dodajemy kakao do koktajli owocowych, ilość 20 g powinna być łatwa do skonsumowania. Jeżeli już czujesz niedobory magnezu, skutki złagodnieją wkrótce po włączeniu kakao do diety. Badania wykazały, że wystarczą już 2 tygodnie codziennego spożycia kakao, by u 70% ankietowanych zmniejszyły się objawy lękowe!

3. Pestki dyni

Wystarczy zjeść 30 g pestek dyni, aby zapewnić sobie około 42% RDA dla magnezu. Są bardzo bogate w magnez! Warto wiedzieć, że zaletą tych pestek jest zawartość kukurbitacyny, czyli związku chemicznego, który zabija pasożyty!


4. Migdały – chrupiące jedzenie bogate w magnez!

Garść, czyli 30 g tych orzechów dostarczy Ci 20% RDA dla magnezu. Ciekawostka: osoby, które jedzą najwięcej orzechów, według badań dużo szybciej chudną. To nieco paradoksalne, bo orzechy mają dużo kalorii, ale okazuje się, że sporej części nich organizm po prostu nie przyswaja.

5. Fasola – strączki bogate w magnez

200 g ugotowanej, białej fasoli zapewnia “zastrzyk” 30% dziennej ilości magnezu, której potrzebujesz. Kotlety z fasoli to świetne produkty bogate w magnez do jedzeniajako zamiennik mięsa. Z tej rośliny przyrządzisz również świetny “smalec” na kanapki.

6. Soja zamiast mięsa

Kolejny popularny zamiennik mięsa, który w 200 g ugotowanego produktu ma 42% RDA dla magnezu. Jeśli chodzi o niedobory magnezu, skutki na pewno pomoże zniwelować ten wegański przysmak.

Soja dla ludzi nie jest GMO i nie, nie zawiera estrogenów, a wręcz przeciwnie – SERMy, które chronią przed estrogenem. Zachęcam do samodzielnego szukania i czytania badań. Soja jest naprawdę zdrowa!

7. Szpinak – zielone liście bogate w magnez


Na koniec zielona roślina, która powinna być spożywana kilka razy w tygodniu (jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych). To bez wątpienia jedzenie bogate w magnez! W 200 g szpinaku znajdziemy 40% niezbędnej, codziennej ilości magnezu. Uważasz, że ciężko zjeść taką ilość zieleniny? Wypróbuj przepis na makaron ze szpinakiem lub dodaj go do koktajli owocowych. Bonus – zielone warzywa liściaste zawierają masę kwasu foliowego, który chroni przed nowotworami i buduje DNA. Jest szczególnie zlecany kobietom w ciąży. Produkty bogate w magnez powinny jednak znaleźć się w diecie każdej osoby!